Експерти назвали західну броньовану техніку, яка погано показала себе в бою

Підпишись на нас:

Війна в Україні змушує експертів переосмислювати уявлення про війну і стає серйозним випробуванням для озброєнь. Відколи минулого року почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, десятки країн підтримали Україну, принципово надавши їй гуманітарну та військову допомогу.

Серед озброєння, що надходить до Збройних Сил України, є як давно вживана, так і відносно нова техніка. Для всіх них повномасштабна війна в Європі стала своєрідною перевіркою їх ефективності в умовах ведення сучасних бойових дій.

«Характер війни змінюється на наших очах, іноді тихо, іноді спонтанно, але, без сумніву, закладаються основи для революції, для зовсім іншого способу ведення бою. Це як впровадження авіації в Першу світову війну. – Сезар Пінтадо, Міжнародний кампус безпеки та оборони

За даними Кільського інституту світової економіки , який займається дослідженням проблем глобалізації, з початку повномасштабного російського вторгнення міжнародні партнери пообіцяли Україні військову допомогу на понад 80 мільярдів євро. Але наскільки ця зброя ефективна в реальних бойових умовах?

Гучні провали

За словами військового експерта Сезара Пінтадо, танки Leopard і БМП Bradley, наприклад, мали «поганий старт». У той же час виявилися недоліки деяких старих моделей, наприклад колісних танків, які вказують на те, що вони більше не варті використання в сучасній війні.

Аналітики, однак, схильні пояснювати це помилками у використанні таких транспортних засобів і недостатньою підготовкою військових. Метью Шмідт з Університету Нью-Хейвена звертає увагу на різницю в підходах до ведення війни на Заході та Сході. Він каже, що важливо враховувати, що налагоджена оперативна сумісність з іншими родами військ слугує свого роду мультиплікатором для підвищення ефективності тих самих танкових батальйонів у США, і що навчання потребує часу та практики:

“Якби французькими танками керували добре навчені війська НАТО, втрат цих танків в Україні було б менше. Не тому, що війська НАТО технічно більш вправні у взаємодії з танками, а тому, що вони знають, як ними керувати в поєднанні з іншими системами. наприклад, артилерія чи піхота. Вони мають кращі навички спілкування».

Шмідт вважає, що з часом Збройні сили України (ЗСУ) змогли значно покращити роботу із західною технікою. Але для успіху у війні потрібно більше, ніж це.

Війна сьогодення і майбутнього

Однією з примітних особливостей цього конфлікту є широкомасштабне використання безпілотників. Сесар Пінтадо каже, що саме в Україні дрони стали базовим елементом ведення війни. Він називає це «революцією».

Експерти назвали західну броньовану техніку, яка погано показала себе в бою

Метью Шмідт, зі свого боку, менш схильний хвалити використання дронів. Навпаки. На його думку, ударні безпілотники скоріше показали свою неефективність.

«Зв’язок і електронна війна відіграли набагато важливішу роль», — каже професор міжнародних відносин, національної безпеки та політології Університету Нью-Гейвена.

Як приклад він наводить програму зі збору свідчень очевидців пересування російських військових: ЗСУ використовували вже існуючі служби для надсилання скарг про проблеми в ЖКГ, щоб українці могли ділитися інформацією з армією.

«Після перехресної перевірки та підтвердження ці дані значно покращують обізнаність і координацію військ у зоні бойових дій», — зазначає Шмідт.

Він також відзначає важливість прослуховування та придушення систем зв’язку. Зокрема, у перші місяці російського вторгнення це дозволяло перехоплювати секретну інформацію та перешкоджало російським підрозділам ділитися інформацією. За словами Шмідта, розвиток цих напрямків є ключовим для успіху України в майбутньому протистоянні з Росією, оскільки сторони прагнуть зміцнити свій військовий потенціал:

“Ви зараз бачите ці нововведення? Я думаю, що це буде ще краще. Зараз це потрібно робити швидко. Потрібно імпровізувати. Але в майбутньому стабілізованому конфлікті ми побачимо багато довгострокових нововведень. І з російської сторони”.

Військовим знадобиться десятиліття чи більше, щоб відновити те, що вони втратили в цій війні. І головне, чого росіяни дізнаються з цієї війни, це те, що їхні системи не дуже хороші.

Джерело:Euronews

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: