Експерти назвали 4 бюджетні вживані універсали, які стануть альтернативою кросоверу

Підпишись на нас:

Багато машин, що називають кросоверами, по суті, є універсалами. Тільки через особливості компонування багажники універсалів зазвичай об’ємніше, ніж у кросоверів – при подібних розмірах машин. І вантажна висота нижче.

Універсалів на ринку не так багато, особливо якщо відкинути німецький та шведський «преміум» (невиправдано дорогий у ремонті та обслуговуванні). Обмежений бюджет в 8000 доларів ще більше звужує вибір.

Ford Focus 3

Головна біда Фокусу цього покоління – гідроавтомат поєднується тільки з дуже норовливим та складним у ремонті турбомотором 1.5 Ecoboost (150 к.с.), чий ресурс не перевищує 250 тисяч км.

У всіх інших випадках роль автомата виконують роботи – з довгими списками дрібних і великих проблем, на кшталт регулярних протікання масла на сухі диски зчеплення.

Ford Focus 3

“Третій” Фокус після 100-150 тисяч км краще брати тільки з механікою, інакше великий ризик руйнування. Хоча і МКП тут не шедевр – слабенький підшипник первинного валу.

З атмосферними двигунами теж не все гладко. Дволітровий з прямим уприскуванням – і відповідною схильністю до обростання нагаром. Так що краще віддати перевагу 1.6 старого сімейства Duratec з розподіленим упорскуванням (чотири версії від 85 до 125 л.с.). Він вибагливий до якості палива та олії, вимагає регулювання теплових зазорів, але з надійністю та ресурсом у нього порядок.

«Третій» Focus дуже зручний і добре оснащений, у тому числі будь-якою електронікою. Але вийшов тісний і не надто надійний. Слабкі місця є в підвісці, втулки рульової рейки, що стукають, визнані нормою, а електроніка різноманітно збоїть.

Тим не менш, версія 1.6 з МКП може прослужити близько 300-350 тисяч км без дивовижних витрат на утримання. Причому рестайлінгові версії набагато кращі за дорестайлінгові, оскільки до 2014-го вилікували низку хронічних болячок.

Kia Ceed I

Ціни на Ceed другого покоління (з 2012-го) лише стартують із 10 000 доларів. Нашого бюджету вистачить лише на перше: 2008-2012 років із пробігами близько 200 тисяч кілометрів. Багажник 534 л, просвіт 150 мм.

Реально виловити машину з пробігом 150 тисяч кілометрів – у тому числі з автоматичною трансмісією. Але, швидше за все, вона буде менш доглянутою і з деякими дефектами. Або з дизелем.

Kia Ceed

До бензинових атмосферників особливих питань немає, можна брати будь-який – 1.4, 1.6 та 2.0. Дволітровий за ресурсом та надійністю – найкращий, якщо змиритися зі швидким зносом ременя ГРМ. Але машин із ним мало, і за нашу ціну вони будуть із пробігом під 300 тисяч км.

У молодших моторів – ланцюги, які спокійно служать 200 тисяч кілометрів, якщо не захоплюватися різкими розгонами. 1.4 дуже рідкісний, тому вибір можливий тільки з мотором 1.6 G4FC (122, 125 к.с.). Він схильний до задирів, але це зовсім не впливає на популярність Kia та Hyundai у народу, а також у таксі.

Автомати надійні та живучі, до механічних коробок є питання, але вони вирішуються за розумну плату.

Підвіска слабувата і погано переносить наші типові дороги, але при акуратній їзді термін служби всіх елементів нормальний.

Шар ЛКП по-корейськи м’який і тонкий, але залізо непогано протистоїть корозії – крім п’ятих дверей.

Загалом машина надійна. Поломки, пов’язані зі зношуванням, проявляються зазвичай після 200 тисяч км, коли вже й генератор може відмовити, і закиснути дверні замки або трапеція двірників.

Opel Astra

У період 2011-2013 продавали одразу два покоління Айстри – старе H та нове J. Заявлений об’єм багажника у обох – 500 л, кліренс 160-165 мм.

У будь-якому разі за ціною близько 7000 доларів пробіги будуть вищими за 150 тисяч км. Але трапляються й менш заїжджені машини. Покоління J цікавіше оснащене, але «страждає» норовистими наддувними двигунами. У моделей Astra H дуже міцна підвіска, але вони у всіх сенсах простіші і бюджетніші. Вибір ускладнений складним характером основних агрегатів.

Opel Astra

Оптимальні поєднання давно знайдено. Атмосферники 1.6 (115 л.с.) та 1.8 (140 л.с.) у покоління H цілком благополучні і ходять до 400 тисяч км. Однак механічна п’ятиступка F17/F13 слабка підшипниками, момент двигуна 1.8 іноді приводить її до ремонту ще до 100 тисяч км. Так що потужніший двигун краще брати в парі з автоматом (тут ще застосовували чотириступінчастий японський Aisin). Але в жодному разі не з украй невдалим роботом, що з’явився з 2011 року.

У покоління J ситуація із коробками зворотна. Нова механіка М32 тут стійкіша, а ось автомати 6Т30/40/45 – так собі. Вони часто вимагають переборки в районі 100-150 тисяч кілометрів. Загалом, при покупці з пробігом – кіт у мішку.

Наддувні мотори покоління J досить ресурсні (понад 250 тисяч км), але термонавантажені і на рідкість примхливі, що посилено хворобами термостатів.

Найспокійніший з них – 1.4 (140 к.с.). У парі з МКП – звичайний вибір. У строю залишився і старий атмосферник 1.6: МКП що йому належить також стара, а автомат вже новий – 6Т30.

Обидві Айстри непогані за загальною надійністю, і метал кузовів відмінно протистоїть корозії. Але болісний пошук «найкращих поєднань» псує картину.

Skoda Octavia II

Багажник 580 л, просвіт 170 мм. Біля 8000 доларів вистачить на машини 2008-2012 років, з пробігами не менше 150 тисяч, а частіше під 300 тисяч км.

Фольксвагенівські бензинові турбомотори 1.4, 1.8 та 2.0 того періоду ще не пройшли фінальної модернізації і після 100 тисяч км зазвичай перестають нормально працювати. Їх треба весь час дорого упорядковувати.

До того ж часто вони зістиковані з роботами DSG, які також у той період тішили лише поки машина ще була на гарантії. Не будемо перераховувати їхні недуги та слабкі місця. Скажімо, лише 1.8 краще взагалі уникати, а щодо 1.4 у парі з МКП подумати можна.

Skoda Octavia II

Але якщо потрібна Октавія, що гарантовано довго їздить, то про хорошу динаміку забудьте і відразу шукайте модифікацію з древнім 8-клапанним мотором BSE 1.6 (102 к.с.). Типова болячка – впускний колектор у віці підсмоктує повітря. Зате мотор спокійно їсть АІ-92 (і скраплений газ), легко лагодиться і при пробігу 200 тисяч пройде ще стільки ж.

Дружить з винятково живучою МКП або автоматично AQ250 (вихідно Aisin TF-60SN) – не самим благополучним, але 250 тисяч кілометрів витримає. А якщо часто міняти оливу і не перегрівати, то й більше.

В іншому Octavia заслуговує на приємні слова, якщо не боятися відмов електрики (наприклад, часто перегорають лампочки) і іржавіння випускного тракту. При пробігу під 200 тисяч кілометрів може свіжо виглядати і зовні, і всередині.

Одометр, втім, у третини машин на вторинному ринку скручено – це стосується не тільки Шкоди, а взагалі всіх. А головна проблема при виборі б/в машин зараз: добре доглянуті екземпляри в дефіциті. Їх треба шукати і відловлювати

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: