Шість правил експлуатації ГБО, які забезпечать тривалу роботу системи

Підпишись на нас:

В Україні поширене ГБО 4-покоління. Воно є досить складною системою з електричним блоком, електричною схемою, трубопроводами, газовими приладами, які розташовують в кількох місцях в машині. Хоча система й надійна та не потребує особливої уваги від водія, певних правил потрібно дотримуватися для довготривалої експлуатації.

Правило заповнено баку

Не всі знають, але при встановленій системі ГБО бензин потрібен. Бак має бути заповнений не менш як на чверть. По-перше, бензин потрібен при прогріві, а, по-друге, якщо оберти двигуна перевищують 4000 об/хв, то відбувається автоматичне переключення на бензин. Також можливе додаткове впорскування бензину. Є також двигуни, які апріорі потребують бензин в невеликих кількостях. Мова йде про двигун  TSI, бо в ньому бензин витрачається разом з газом.

Правило про оливу

При роботі ГБО мастило в двигуні окислюється швидше. Вуглеводнева складова перетворюється на сажу та смоли (нагар), які знижують ефективність функціонування поршневих кілець та клапанів. Потрібно використовувати спеціальні оливи, на яких є маркування LPG.

Аварійний запуск на ГБО

Така опція передбачена на випадок, якщо вийшли з ладу форсунки або бензонасос. Кількість запусків обмежена, бо це аварійний варіант. Дайте двигуну попрацювати на холостих, щоб газовий редуктор не обмерз. ДО СТО можна буде доїхати.

Обслуговування ГБО

В автомобілях з ГБО є два додаткові фільтри. Їх переважно замінюють на планових ТО приблизно кожні 10 000 км. Виконувати заміну рекомендується на спеціалізованих СТО для контролю налаштувань системи.

Вчасне ТО для двигуна

Існує думка, що в машинах на газі відбувається прогорання клапанів. Якщо штатна паливна система неправильно налаштовано з урахування версії ГБО, то таке дійсно може статися. Тому потрібне регулювання та вчасне обслуговування паливної системи та двигуна. В цьому випадку прогорання клапанів не буде турбувати.

Заповнення балона

Газові балони не заправляють більше ніж на 80 %, бо 20% має залишатися для «парової» подушки. Це актуально як для циліндричних, так і для тороїдальних ГБО.

При дотриманні правил експлуатації та уважності щодо обслуговування, жодних проблем з ГБО не буде виникати. Якщо у вас інший досвід використання, потрібно переглянути зазначені умови.

1 коментар

  1. Відчувається “рука” делетанта… Мастило з позначкою LPG коштує дешевше за мастило із повноцінним пакетом присадок. Тому що газ на багато лагідніший до двигуна.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: