Вперше показали, як ЗСУ використовують чеські РСЗВ «Стрига»

Підпишись на нас:

У нинішньому контексті війні в Україні, де артилерія стала стратегічним пріоритетом, ЗСУ зробили значний крок вперед, почавши використовувати реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) БМ-21 МТ «Стрига». Відео роботи данної артилерійської установки нещодавно опублікували у Twitter-аккаунті “𝕻𝖗𝖆𝖎𝖘𝖊 𝕿𝖍𝖊 𝕾𝖙𝖊𝖕𝖍”.

Подробиці

Хоча перше фото «Стриги» було помічено навесні чи влітку минулого року, візуального підтвердження його активного застусування досі не було. Тепер цю прогалину заповнено, і присутність «Стриги» на полі бою є відчутною демонстрацією еволюції українського артилерійського арсеналу.

БМ-21 МТ «Стрига», що походить з Чехії, є значним прогресом у технології реактивних систем залпового вогню (РСЗВ).

З екіпажем із трьох-чотирьох чоловік «Стрига» поєднує в собі маневреність і вогневу міць. З вагою майже 15 тонн і розмірами 7,38 метра в довжину, 2,55 метра в ширину і приблизно 2,73 метра у висоту, це відносно компактний автомобіль, враховуючи його можливості.

Він має 40 труб калібру 122 мм, здатних запускати ракети вагою 66,35 кг з бойовою частиною 18,4 кг. Максимальна ефективна дальність польоту цих ракет становить 20 кілометрів, що дозволяє вражати цілі, не піддаючи машину прямим контратакам. Здатність давати повний залп всього за 20 секунд є важливою перевагою, що дозволяє швидко наситити цільову область. Крім того, час перезарядки системи становить сім хвилин.

РСЗВ БМ-21 МТ «Стрига» чеського виробництва

З точки зору мобільності, Striga оснащений дизельним двигуном Tatra T3C-928-8T потужністю 362 кінські сили, що забезпечує максимальну швидкість 90 км/год. Маючи радіус дії близько 1000 кілометрів, його можна розгортати та переміщувати на величезних театрах бойових дій без необхідності частої дозаправки.

Заслуговує на увагу і маневреність «Стриги». Він здатний долати ухили 60% і бічні схили 45%, долати вертикальні сходинки до 0,6 метра, долати траншеї висотою один метр, долати водотоки глибиною до 1,5 метра. Ці характеристики забезпечують можливість розгортання Striga на різноманітних місцевостях, що важливо для військових операцій, які вимагають великої тактичної гнучкості.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: