Росія представила дві нові системи ППО “Єнісей” і “Валдай”: намагаються захиститись від українських БПЛА

Підпишись на нас:

У відповідь на зростаючу загрозу з боку українських безпілотників (БПЛА) і ракет великої дальності Росія оголосила про завершення створення автономної системи цілевказання «Єнісей» і радіолокаційної системи «Валдай». Генеральний директор НВО «Алмаз» Геннадій Бендерський повідомив міністру оборони Росії Сергію Шойгу про завершення будівництва цих систем оборони під час його візиту з метою перевірки виконання державного оборонного замовлення корпорацією «Алмаз-Антей» 6 березня 2024 року.

Подробиці

До нових засобів боротьби з безпілотниками, які зараз проходять випробування на російських заводах, відноситься автономна система цілевказівки «Єнісей», яка розширює можливості зенітно-ракетного комплексу С-400 і РЛС «Валдай», призначений для виявлення та боротьби з безпілотниками.

Хоча більша частина інформації про ці системи залишається засекреченою, повідомлення місцевих російських ЗМІ з посиланням на дані розвідки з відкритих джерел припускають, що система «Єнісей» була розроблена для посилення можливостей системи протиповітряної оборони С-500. У звітах зазначено, що багатофункціональна РЛС «Єнісей» з радіусом дії до 600 кілометрів і висотою до 100 кілометрів може ідентифікувати та супроводжувати як аеродинамічні, так і балістичні цілі. Удосконалені функції радара, включаючи технологію дводіапазонного фазованого локатора, дозволяють краще розрізняти цілі та усувати оманливі сліди. Крім того, система «Єнісей» працює в пасивному режимі для електронного прослуховування та повітряного спостереження, передаючи дані цілевказівки для ураження цілей за допомогою багатофункціональних радарів систем С-400/С-500.

Радіолокаційна система «Валдай», встановлена ​​на тривісній самохідній машині, оснащена розширеними можливостями ідентифікації та супроводу цілей з дуже низьким радіаційним перетином, що дозволяє відрізнити малі безпілотники від інших повітряних об’єктів для точного придушення та нейтралізації. Поєднуючи оптико-електронне виявлення, радіолокацію та радіолокаційні функції, система «Валдай» забезпечує повне покриття з 360-градусним азимутальним скануванням і мінімальною дальністю виявлення 300 метрів.

С-500 — це система зенітно-ракетної оборони великої дальності, призначена для перехоплення як балістичних, так і повітряних цілей. Кожна ракетна установка оснащена двома ракетами, кожна з яких зберігається в окремому контейнері. Радіус дії ракет залежить від типу: 77N6-N має дальність 600 км для балістичних ракет і 400 км для повітряних цілей, тоді як 77N6-N1 пропонує подібні можливості, але з різними специфікаціями, які тут не описані.

З точки зору розгортання, С-500 призначений для швидкого розгортання в польових умовах. Він може переходити з робочого положення всього за 5-10 хвилин. Після розгортання система може бути готова до використання через 3 хвилини.

Повідомляється, що обидві системи надійшли на озброєння у 2021 році, для того щоб захиститись від атак українських безпілотників на російські об’єкти далеко від лінії фронту.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: