В Міноборони Британії розповіли, які наслідки для Росії матимуть удари безпілотників по нафтопереробним заводам

Підпишись на нас:

Служба розвідки Міністерства оборони Великої Британії оголосила про нову стратегію України, спрямовану на послаблення російського видобутку нафти. У серії сміливих і стратегічно важливих повітряних атак Україна, як повідомляється, застосувала безпілотні літальні апарати (БПЛА) для ударів по 12 російським нафтопереробним заводам, викликавши значні перебої в постачанні палива в Росії.

Подробиці

Атаки, здійснені з 15 по 17 березня 2024 року, були спрямовані на кілька великих нафтопереробних заводів, у тому числі три в Самарській області на півдні Росії. Заява представника української розвідки підкреслює точність і амбіційність ударів БПЛА, які досягли об’єктів приблизно за 900 км від України. Ця здатність наносити удари вглиб території Росії підкреслює стратегічне використання Україною безпілотників для фінансового та матеріально-технічного тиску на Росію.

Вплив цих ударів на енергетичний сектор Росії є значним: збої зачіпають щонайменше 10 відсотків потужностей нафтопереробних заводів країни. Негайні наслідки для внутрішнього ринку палива можуть посилитися, оскільки може знадобитися капітальний ремонт пошкоджених об’єктів. Ці операції ускладнюються міжнародними санкціями, які потенційно, ще більше затримуватимуть даний процес та збільшать вартість постачання необхідного обладнання для заміни.

У відповідь на ці атаки БПЛА чиновник Міністерства енергетики Росії оприлюднив плани розгортання системи ППО Панцир-С1 для захисту нафтопереробних заводів. Однак розгалужена природа російської енергетичної інфраструктури створює значну проблему для захисту всіх уразливих об’єктів від таких повітряних загроз.

Аналітики припускають, що ці атаки не просто спрямовані на завдання економічної шкоди, а й служать тактичним цілям. Націлюючись на ланцюг постачання палива, Україна прагне перешкодити матеріально-технічним можливостям російських військ, дислокованих в Україні, потенційно сповільнюючи пересування військ і початок нових наступальних дій.

Вплив дефіциту палива на російські військові операції в Україні може бути глибоким і мати далекосяжні наслідки для логістики, оперативного темпу та стратегічної гнучкості. Паливо є джерелом життєвої сили сучасних військових операцій, приводить у дію все: від танків і бронетехніки до літаків і транспортних засобів підтримки. Збій у постачанні палива через українські удари по нафтопереробних заводах створить значні логістичні проблеми. Негайний ефект позначиться на здатності підтримувати роботу на нинішньому рівні. Без стабільного постачання палива оперативна зона дії російських сил може бути суттєво обмежена, що зменшить їх здатність маневрувати, проводити наступальні операції та поповнювати передові позиції.

Крім того, оперативний темп або швидкість, з якою можна проводити військові операції, швидше за все, сповільниться. Це уповільнення може призвести до втрачених можливостей на полі бою та дасть Україні більше часу для підготовки та протидії російським крокам. У ширшому стратегічному контексті дефіцит палива може змусити Росію переглянути свою військову стратегію в Україні. Це може призвести до більшої залежності від немеханізованих підрозділів або до зміщення уваги на захист позицій, які зараз утримуються, а не на розширення контролю. Крім того, необхідність забезпечити постачання альтернативного палива може відволікти ресурси від операцій на передовій, що ще більше ускладнить зусилля російської армії.

У довгостроковій перспективі нездатність забезпечити належне підживлення військових операцій може знизити боєздатність російських військ в Україні. Це може призвести до глухого кута або поступової втрати тимчасово захоплених територій, якщо українські сили скористаються логістичною вразливістю Росії. Загалом, стратегічні наслідки нестачі палива для російських військових в Україні не лише перешкоджатимуть безпосереднім оперативним можливостям, а й можуть призвести до значного перегляду військових цілей і стратегій Росії в конфлікті.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: