Росія і Таджикистан проводять спільні військові навчання біля афганського кордону: БТРи, танки, безпілотники і артилерія

Підпишись на нас:

Збройні сили Росії і Таджикистану нещодавно завершили спільні двосторонні навчання на гірсько-пустельному полігоні Харб-Майдон у Таджикистані. У навчаннях, які проходили з 15 по 18 квітня 2024 року, брали участь основні підрозділи російської 201-ї військової бази Центрального військового округу. За даними Міноборони, під час навчань моделювалися операції зі знешкодження проникнень терористів через гірські кордони.

Подробиці

На навчаннях застосовувалися новітні технології для ведення бойових дій: розвідувальні безпілотники «Орлан-10» і «Суперкам», а також FPV-дрони «Піраньї». Підтримку з повітря здійснювали вертольоти Мі-8МТВ5-1 і Мі-24, а артилеристи розгорнули самохідні гаубиці 2С3 «Акація», реактивні системи залпового вогню БМ-21 «Град» і РСЗВ 9П140 «Ураган». Транспортування військ здійснювалося за допомогою російської бронетехніки БТР-82А і таджицьких БТР-80 за підтримки російських танків Т-72Б3 і таджицьких танків Т-72.

Ці навчання є проявом військового альянсу між Росією і Таджикистаном, заснованого на співпраці в галузі безпеки, яка сягає радянських часів. Присутність Росії через 201-шу військову базу в Душанбе є частиною цієї співпраці. Обидві країни також беруть участь в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), яка зміцнює їхню колективну безпеку шляхом спільних навчань.

Крім військової діяльності, партнерство між Росією і Таджикистаном також охоплює економічні аспекти. Росія підтримує Таджикистан у забезпеченні безпеки свого довгого кордону з Афганістаном. Ця підтримка проявляється через навчання, фінансування та надання військової техніки, спрямованої на підтримку обороноздатності Таджикистану. Нещодавні зміни в регіональній динаміці, такі як виведення американських військ з Афганістану, викликали необхідність посилення військового співробітництва для боротьби з ісламістськими вторгненнями на територію, підкреслюючи роль Альянсу в регіональній стабільності та збереженні російського впливу в Центральній Азії.

Однак ці відносини перебувають під новим тиском із збільшенням участі США в Таджикистані, про що свідчить значний пакет американської військової допомоги, спрямований на зміцнення оборони афганського кордону, включаючи розміщення безпілотників. З 1992 року Сполучені Штати надали Таджикистану понад 330 мільйонів доларів на допомогу сектору безпеки. Ця ситуація викликає занепокоєння в Москві щодо можливого зближення між Таджикистаном і НАТО, зокрема в боротьбі з ісламістськими загрозами. Важливо також відзначити, що Таджикистан також шукає військової підтримки з боку Китаю. У відповідь Росія працює над зміцненням своїх зв’язків з Душанбе, щоб забезпечити свої стратегічні інтереси та протистояти впливу Заходу. Недавні військові навчання між російськими і таджицькими силами ілюструють цей намір зберегти свій вплив у регіоні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: