ЗМІ: зброя американського виробництва для ЗСУ зіштовхнулась з серйозними перешкодами від російської армії

Американські боєприпаси із супутниковим наведенням в Україні не змогли протистояти російським технологіям постановки перешкод, що призвело до того, що Київ припинив використовувати певне західне озброєння після того, як рівень ефективності різко впав, повідомляє The Washington Post.

Підпишись на нас:

Заглушення Росією систем наведення сучасної західної зброї, включно з артилерійськими снарядами Excalibur із GPS-наведенням і високомобільною артилерійською ракетною системою (HIMARS), зменшило здатність України захищати свою територію. Це змусило наших високопосадовців терміново звернутися за допомогою до Пентагону, щоб отримати оновлення від виробників зброї.

Наприклад, показник успішності снарядів Excalibur, розроблених США, впав до менш ніж 10 відсотків уражень цілей до того, як українські військові відмовилися від них минулого року. У звітах підкреслюється, що технологія Excalibur у її поточних версіях втратила свій потенціал, розвінчуючи її репутацію зброї «один постріл — одна ціль».

Півроку тому, після повідомлення українців про проблему, Вашингтон припинив поставки снарядів Excalibur через високий відсоток відмов. В інших випадках, як-от скинуті з літака бомби, які називаються JDAM, виробник зробив вдосконалення, яке дозволяє продовжувати їх використовувати.

Військове командування України підготувало звіти з осені 2023 року по квітень 2024 року та передало їх США та іншим сторонам, сподіваючись розробити рішення та встановити прямий контакт із виробниками зброї. Українські чиновники описали надмірно бюрократичний процес, який ускладнив шлях до терміново необхідних коригувань для вдосконалення несправної зброї.

Пентагон передбачав, що деякі високоточні боєприпаси будуть знищені російською радіоелектронною боротьбою, і працював з Україною над вдосконаленням тактики та техніки, сказав високопоставлений чиновник оборони США. Росія продовжує розширювати використання засобів радіоелектронної боротьби, зазначив чиновник, а США продовжують розвиватися, щоб забезпечити Україні можливості, необхідні для ефективної роботи її зброї.

Представник оборонного відомства США відкинув заяви про те, що бюрократія сповільнила відповідь, заявивши, що Пентагон і виробники зброї надавали рішення іноді протягом годин або днів, але не навів прикладів. У Міноборони України заявили, що регулярно співпрацюють з Пентагоном, а також напряму спілкуються з виробниками зброї для оперативного вирішення технічних проблем.

Керовані боєприпаси американського виробництва, надані Україні, як правило, були успішними, коли їх було впроваджено, але з часом їх ефективність зменшувалася. Тепер деякі види зброї, які раніше вважалися потужними інструментами, більше не дають переваги. Проте деякі аналітики вважають, що в великій війні армія США може не зіткнутися з такими труднощами, як Україна, оскільки вона має більш досконалі військово-повітряні сили та надійні засоби електронної протидії. Але можливості Росії все одно чинили сильний тиск на Вашингтон і його союзників по НАТО, щоб вони продовжували інновації.

Вторгнення Росії в Україну створило сучасний полігон для випробувань західної зброї, яку ніколи не використовували проти ворога, який мав здатність Москви глушити GPS-навігацію. Новаторство є ознакою практично кожного військового конфлікту, і війна в Україні не є винятком. Кожна сторона впроваджує технології та нові зміни, щоб перевершити іншу та використати вразливі місця.

Високоточний артилерійський снаряд Excalibur є прикладом багатьох видів зброї США: дорогий і складний, але точний. Україна використовувала снаряди, випущені артилерійськими системами США, такими як M777, для знищення цілей, таких як ворожа артилерія та бронетехніка, на відстані приблизно 25-40 км. Однак за кілька місяців показник успіху впав нижче 10 відсотків, головним чином через глушіння Росією GPS.

Українські військові документи також відзначають проблеми з іншими керованими 155-мм снарядами, наданими західними країнами, деякі з яких також стали менш ефективними, незважаючи на використання навігації, відмінної від GPS.

Пускові установки HIMARS спочатку були відзначені протягом першого року вторгнення Росії за їхній успіх у враженні складів боєприпасів і командних пунктів у тилу ворога. Але на другий рік російські засоби радіоелектронної боротьби зробили HIMARS менш ефективним, що змусило українську армію шукати альтернативи, такі як касетні боєприпаси M26.

Незважаючи на певні зусилля протидіяти перешкодам, потенційні виправлення здаються обмеженими, поки Захід не поставить винищувачі F-16, які дозволили б ВПС України відтіснити російських пілотів і використовувати різні види зброї з більшою дальністю дії та стійкістю проти радіоелектронної боротьби.

Українські чиновники заявили, що вони очікують, що зброя, яка зараз діє на полі бою, так само втратить свою перевагу протягом року, оскільки росіяни продовжуватимуть адаптуватися та протидіяти новим технологіям.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: