Росія поставить до Киргизстану зенітно-ракетний комплекс С-300

29 травня 2024 року начальник Генштабу Міноборони Киргизстану Руслан Мукамбетов підтвердив, що найближчим часом його країна отримає від Росії систему ППО С-300. Мукамбетов також зазначив, що тривають переговори щодо закупівлі додаткових систем ППО, поставка системи С-300 очікується в найближчі місяці.

Підпишись на нас:

Нинішній потенціал протиповітряної оборони Киргизстану в основному складається з систем радянської епохи, включаючи зенітно-ракетні комплекси малої дальності 9К32 «Стріла-2» і 9К35 «Стріла-10», самохідну зенітну установку ЗСУ-23-4 «Шилка», а також зенітні установки С-60 і С-75М3 «Двіна». Країна також експлуатує ракетний комплекс С-125 «Нева/Печора», який перебуває на озброєнні десятиліттями.

В останні роки Киргизстан розпочав модернізацію інфраструктури ППО. Це включає придбання в 2023 році зенітно-ракетної системи «Печора-2БМ» у Білорусі та різних безпілотників у Туреччині, таких як Bayraktar TB2, Akıncı, Aksungur і Anka. Крім того, Киргизстан веде переговори з Росією про придбання таких систем, як С-300 і, можливо, С-400 у майбутньому, з метою інтеграції в регіональну мережу ППО з Росією та сусідніми країнами.

Росія і Киргизстан працюють над створенням спільної регіональної системи ППО в рамках Співдружності Незалежних Держав (СНД) і Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Ця система спрямована на вдосконалення спроможності колективної оборони держав-учасниць СНД, зокрема в Центральній Азії, де інфраструктура ППО історично була менш розвиненою. Подібні угоди Росія має з іншими країнами СНД, зокрема з Казахстаном, Білорусією та Таджикистаном.

Мукамбетов згадав нещодавні військові конфлікти, щоб підкреслити важливість цього придбання:

«Події в Україні та Ізраїлі показали, що до цього завдання потрібно підходити серйозно для забезпечення безпеки. Ми вивчаємо досвід ППО Росії, України та Ізраїлю. Експерти проводять аналіз, відзначаючи всі «за» і «проти».

Ця угода є частиною ширшого військово-технічного співробітництва, започаткованого під час візиту президента Садира Джапарова до Росії в лютому 2021 року, який включав обговорення майбутньої співпраці в галузі оборони та вказував на посилення військових відносин між Киргизстаном і Росією, а також зацікавленість Росії у збереженні військової присутність у Центральній Азії на тлі поточних геополітичних подій. Угода ґрунтується на підписаній вісім років тому міжурядовій угоді про військово-технічне співробітництво, згідно з якою Росія погодилася поставити Киргизстану сучасне озброєння та військову техніку на суму 1 мільярд доларів.

Система протиповітряної оборони С-300 була розроблена Радянським Союзом наприкінці 1970-х років і постійно модернізується Росією. Розроблена ЦКБ «Алмаз», це була одна з перших інтегрованих систем протиповітряної оборони, здатна відстежувати кілька цілей і вражати їх різними ракетами. Спочатку система призначалася для захисту важливих військових і промислових об’єктів, але потім були розроблені кілька варіантів, включаючи С-300П для сил протиповітряної оборони та С-300В для сухопутних військ. Ці модернізації зробили його невід’ємною частиною стратегії протиповітряної оборони Росії, зробивши ключовим компонентом військової інфраструктури.

Можливості системи С-300 включають супроводження та ураження кількох цілей одночасно, виявлення цілей на дальності до 300 кілометрів та роботу на висоті до 27 кілометрів. С-300 може перехоплювати літаки, крилаті ракети та балістичні ракети, причому ракети, які досягають швидкості до 6 Махів. Пускові установки системи можна перезаряджати за п’ять хвилин, що дозволяє швидко реагувати на загрози. Він працює за будь-яких погодних умов і є дуже мобільним, з компонентами, які можна встановити на транспортних засобах для швидкого розгортання. Ці особливості роблять С-300 універсальною системою ППО, яка широко експортується та використовується різними країнами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: