Як броньовану техніку в Росії замінюють на швидкі баггі і мотоцикли: названо причини

Підпишись на нас:

У регіонах, де дрони стали звичним явищем, тактика ведення бою істотно змінилася. У переважній більшості випадків піхота змушена пересуватися на невеликі відстані від одного укриття до іншого і уникати відкритих просторів.

Дещо інша ситуація в міській місцевості, де бійцю набагато простіше сховатися, і де оператор FPV просто не встигає шукати ціль. Середній час роботи акумуляторів дронів-камікадзе не перевищує 15 хвилин, що серйозно обмежує тривалість полювання. Частковим рішенням були спроби переміщувати війська вночі, але сьогодні дрони вже оснащені камерами нічного бачення та інфрачервоними камерами.

В умовах тотального домінування безпілотників FPV наземні сили мають дуже мало шансів залишатися боєздатними. Насиченість безпілотниками-камікадзе дозволяє використовувати по два-три безпілотника на людину, не враховуючи їх використання для ураження військової техніки. Це масове використання FPV створює сіру зону, де можуть працювати лише дрони, а присутність солдата є дуже ризикованою.

Одне з розглянутих рішень полягало в тому, щоб замкнути всю техніку, від простого УАЗа до танка Т-90, у своєрідну клітку. Це рішення вимушене і не завжди виправдане. По обидва боки фронту потенційна бронетехніка в списку пріоритетних цілей. Ні Росія, ні Україна не пожалкують навіть десятка безпілотників, а то й більше, для танків і БМП. Якщо подібні атаки робити правильно, то потенційній цілі не допоможуть ні решітки, ні засоби радіоелектронної боротьби, ні додаткові елементи динамічного захисту.

Це породило ідею повністю позбавити машину броні та зробити її настільки швидкою та дешевою, що оператору FPV буде важко підтримувати переслідування протягом тривалого часу.

Мотоцикли та баггі як недороге рішення

У 2022-2023 роках, на початку широкомасштабного вторгнення, головну небезпеку для військ становила артилерія, яка насичувала простір осколками, що було надзвичайно небезпечним для незахищених військ. Але сьогодні FPV-дрони затьмарили собою цю основну небезпеку, адже, кумулятивний заряд гарантовано проб’є будь-яку броню будь-якого танка в світі просто тому, що він атакує більш слабкі місця.

Як броньовану техніку в Росії замінюють на швидкі баггі і мотоцикли: названо причини

Так у Північному військовому округу Росії з’явилися мотоцикли, квадроцикли та баггі Desertcross 1000-3, які привезли з Китаю.

Переваг у такого обладнання безліч. Їх невеликі розміри можуть певною мірою приховати техніку від розвідувальних і ударних безпілотників, а висока швидкість ускладнює процес ураження. На деяких ділянках фронту, де не вистачає FPV, вибираються цілі з більшою ціною.

Мотоцикл має ще одну несподівану перевагу: менше ймовірності попадання на міни. Колеса менші, а ширина протектора вужча. Як не дивно, для обстрілу українських позицій Росія почала масово використовувати легку неброньовану техніка. Ведуть штурм не БМП і танки, а мотоцикли і баггі! Зокрема, використовуються і танки, але вони діють на безпечній відстані і прикривають штурмовики лише великокаліберним вогнем.

Швидкість і маневреність стали головною запорукою виживання. Броня стала другорядною. Це стосується навіть артилерії та всієї іншої техніки.

У той же час росіяни змушені підтримувати значну кількість бронетехніки, оскільки завдяки нещодавнім поставкам і дозволам Україна тепер може завдавати глибоких ударів високошвидкісними та вибухонебезпечними боєприпасами і через це, ні в якому разі не можна відкидати тотальне бронювання тилової техніки російської армії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: