Іран запросив у Росії сучасні системи протиповітряної оборони

Іранські офіційні особи запросили передові ракетні системи ППО у Росії, оскільки країна готується до потенційного військового конфлікту з Ізраїлем. Цей запит, про який повідомила «The New York Times» 5 серпня 2024 року, є частиною стратегічних зусиль Ірану щодо зміцнення своєї обороноздатності у відповідь на ескалацію регіональної напруженості.

Підпишись на нас:

Візит колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу до Тегерана 5 серпня 2024 року підкреслює зміцнення зв’язків між двома країнами, відносини, які значно зросли з початку війни в Україні в 2022 році. Іран був ключовим союзником для Росії, надання військових безпілотників і офіційне оформлення угод про розширення військової та розвідувальної співпраці.

Іранські ЗМІ повідомили, що Іран запросив у Росії передові системи протиповітряної оборони, сигналізуючи про значні зміни у своїй військовій стратегії. Двоє іранських офіційних осіб, у тому числі член Корпусу вартових революції, підтвердили The New York Times, що Іран звернувся з таким запитом і що Росія вже почала постачати передові радари та засоби протиповітряної оборони. Ці події є частиною ширшої стратегії Ірану щодо посилення його оборони проти потенційних військових дій Ізраїлю.

Авіаудар і нарощування військової сили Ірану мають значні політичні наслідки, ще більше погіршуючи і без того крихкі відносини на Близькому Сході. Цей інцидент посилив напруженість між Ізраїлем та Ліваном, і уряд Лівану висловив стурбованість можливими побічними наслідками військового конфлікту.

Оскільки напруженість на Близькому Сході продовжує зростати, ситуація залишається нестабільною, і найближчими днями можливі подальші зміни. Зміцнення альянсу між Іраном і Росією в поєднанні з нещодавнім авіаударом по Ізраїлю підкреслює складну геополітичну динаміку.

Існуючий арсенал Ірану вже включає різні складні російські системи ППО. Іранські військові наразі мають близько 42 ракетних систем протиповітряної оборони великої дальності, включаючи 10 російських С-200 Ангара (RS-SA-5 Gammon), 32 С-300ПМУ2 (RS-SA-20 Гаргулья) і Бавар-373 вітчизняного виробництва. Ці системи були невід’ємною частиною оборонної стратегії Ірану, і нещодавній запит на більш сучасне обладнання підкреслює зосередженість Тегерана на зміцненні можливостей протиповітряної оборони на тлі зростаючої напруженості з Ізраїлем.

Участь Росії у підтримці військових амбіцій Ірану викликала критику з боку західних країн, які розглядають це як дестабілізуючий фактор у і без того нестабільному регіоні.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: