ЗСУ захопили і «перепрофілювали» експортний варіант унікального російського БТР

В мережі з’явилися фотографії рідкісної російської бронетехніки ВПК-59095С (АМН-590951) «ВПК-Урал», яка нині перебуває на озброєнні українських бійців 128-ї гірсько-штурмової бригади.

Підпишись на нас:

Автомобіль було захоплено і зараз використовується ЗСУ як транспортний засіб зв’язку з антеною Starlink, встановленою на його даху.

Відомий український військовий експерт Андрій Харик ідентифікував характерну машину, яка зазвичай використовується російською морською піхотою. Харик підкреслив незвичайність трофейної техніки, зазначивши, що ВПК-Урал офіційно не прийнятий на озброєння жодних військових, у тому числі ЗС РФ, і вважається цивільною машиною.

ВПК-Урал розроблений російською компанією «ВПК» на базі шасі двовісної повнопривідної вантажівки Урал-53099. Розроблений під час російсько-української війни, автомобіль вперше був продемонстрований у 2019 році. Через санкції та обмеження конструктори не мали доступу до імпортних комплектуючих і замість них встановили ярославський дизель потужністю 360 кінських сил.

ВПК-Урал, який затрофеїли ЗСУ

Машина вагою близько 8 тонн і місткістю 8-12 осіб спочатку призначалася для експорту. Він був створений у партнерстві з Streit Group з ОАЕ і продається під назвою «Кондор», а також повністю копіює дизайн і елементи кузова російського ВПК-Урал.

Використання таких транспортних засобів українськими силами не тільки забезпечує їх додатковими ресурсами, але й дає цінні розвідувальні дані про російські військові активи.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: