Польща підписала угоду про виготовлення в країні 28 панцерників LOTR Kleszcz: контракт викликав суперечки, щодо вартості

Польща підписала нову угоду про придбання 28 легких броньованих розвідувальних машин, відомих як Kleszcz, розроблених у рамках співпраці між AMZ Kutno, провідним польським виробником оборонної техніки, та різними військовими науково-дослідними інститутами, як повідомило польське міністерство оборони X. Ці Машини Kleszcz призначені для посилення оперативних можливостей Збройних сил Польщі, пропонуючи розширені можливості розвідки на полі бою.

Підпишись на нас:

Ця закупівля є частиною стратегії Польщі щодо посилення обороноздатності за рахунок внутрішнього виробництва. Угода підкреслює зобов’язання країни виділяти 50% свого бюджету на оборонні закупівлі на польський ринок. Інвестуючи у військові технології місцевого виробництва, Польща не тільки підтримує свою оборонну промисловість, але й забезпечує оснащення своїх збройних сил сучасним і надійним обладнанням, адаптованим до конкретних потреб національної оборони.

Інтеграція машин Kleszcz в арсенал польської армії є вирішальним кроком у стратегії оборони країни. Очікується, що ці легкі бронетранспортери покращать мобільність і захист розвідувальних підрозділів, дозволяючи їм більш ефективно діяти в різних середовищах.

У лютому 2024 року Міністерство оборони Польщі оприлюднило амбітні плани щодо придбання 300 броньованих машин 4×4 LOTR Kleszcz, які мають замінити застарілі бронемашини радянських часів БРДМ-2 4×4, які зараз знаходяться на озброєнні. Рамкова угода, організована Польським агентством озброєнь від імені Державного казначейства Республіки Польща та AMZ-Kutno SA, визначає умови для майбутніх індивідуальних виконавчих угод. Ці угоди регулюватимуть придбання та постачання майже 300 транспортних засобів, спрямованих на посилення оперативної спроможності Війська Польщі між 2025 і 2035 роками.

Автомобілі LOTR Kleszcz є результатом проекту «Light Armored Reconnaissance Vehicle», який співфінансував Польський національний центр досліджень і розвитку (NCBR) з 2013 по 2022 рік. Проект із загальним бюджетом 36,45 млн. злотих, в т.ч. Фінансування NCBR у розмірі 33,42 мільйона злотих (7,76 мільйона євро) здійснювалося AMZ-Kutno SA у співпраці з ключовими військовими науково-дослідними інститутами.

Незважаючи на стратегічну важливість цього придбання, контракт викликав суперечки, зокрема щодо його вартості. Ціна в 800 мільйонів злотих визначає приблизну вартість 28,5 мільйонів злотих (7,3 мільйона доларів) за автомобіль, що викликає сумніви щодо економічної ефективності. Однак ціна включає додаткові витрати, пов’язані з матеріально-технічним забезпеченням і пакетами навчання, а також інвестиції в розширення виробничих потужностей AMZ Kutno для масового виробництва автомобілів Kleszcz.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: