Експертна спільнота б’є на сполох через вибухове зростання кількості нелегальних АЗС в Україні

Підпишись на нас:

В Україні фіксується зростання кількості нелегальних АЗС. Така тенденція турбує учасників ринку та профільних експертів.

Згідно з офіційною статистикою, особливо стрімке зростання “чорних” АЗС спостерігалося в перші місяці літа. Проблема має системний характер, супроводжується численними порушеннями законодавства і створює загрозу для економіки та безпеки українців, зазначається в коментарі представника Консалтингової групи “А-95” Артема Куюна.

Нелегальні АЗС приваблюють власників можливістю отримання надприбутків за рахунок обходу державних стандартів і ухилення від податків. Такі заправки часто працюють виключно з готівкою, що дає змогу уникати фіскального контролю.

Інші кричущі порушення – реалізація низькоякісного палива, недолив пального, робота в заборонених місцях і нелегальне працевлаштування, серед інших.

Особливу тривогу викликає використання небезпечних матеріалів без належного контролю. Зокрема, на Дніпропетровщині було виявлено нелегальну заправку з ємністю для скрапленого газу безпосередньо на подвір’ї житлового будинку.

Діяльність таких об’єктів підриває держбюджет, створює значні фінансові втрати через ненадходження податків, становить загрозу технологічній безпеці у вигляді потенційних вибухів/пожеж у густонаселених районах. Крім того, неякісне паливо часто є причиною поломок транспортних засобів і виникнення ДТП.

Для ефективної боротьби з нелегальними АЗС необхідний комплексний підхід, що включає посилення держконтролю і посилення відповідальності за порушення, констатують учасники ринку.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: