Експерт розкрив секрети, які роблять КПП в автомобілі «вічною»

Найбільш дорогими елементами у ремонті машини виступають двигун та трансмісія. При цьому, якщо про перший агрегат знають практично всі водії, роблячи все для того, щоб максимально продовжити його термін служби, то про коробку передач найчастіше забувають. А найбільше КПП страждає через перегрівання. Як можна уникнути подібних проблем, розповів автомеханік.

Підпишись на нас:

Спочатку хотілося б згадати, що  конструктивні особливості автомобіля можуть сприяти перегріву трансмісії. У цьому випадку все досить просто і пов’язано це з додатковим захистом, який ставиться на коробку. Знявши цей елемент з автомобіля, що намотав чималий пробіг, можна організувати додатковий приплив повітря. Отже, коробка швидше охолоджуватиметься. Зрозуміло, це працює лише в сукупності із своєчасним обслуговуванням трансмісії.

Не можна також забувати про те, що сучасні АКПП та інші автоматичні трансмісії працюють за рахунок блоку керування та підбирають потрібну передачу самостійно залежно від швидкості обертання коліс. Таким чином, перегріти КПП можна банальним застряганням у кучугурі, коли автомобіліст, здійснюючи спроби вибратися зі снігового полону, поперемінно перемикає селектор у положення D та R. Тут треба діяти інакше. Для цього вмикається ручний режим керування, а швидкість вибирається власноруч.

На шляху будь-якого автолюбителя регулярно трапляються пробки. Варто зазначити, що саме довгий простій у заторах, а також на світлофорах не люблять автоматичні трансмісії. Проблема полягає в тому, що тут немає можливості просто скидати коробку на нейтральну передачу щоразу, коли відбувається зупинка. В даному випадку діяти потрібно дещо іншим чином, переводячи селектор в режим N при нетривалих зупинках і перемикаючись на P, якщо доводиться стояти по 60 – 70 секунд.

Окремо хотілося б поговорити про те, що автоматичні КПП більш вимогливі щодо обслуговування. Тут обов’язково змінюється трансмісійне мастило незалежно від того, що заявляє виробник. При цьому робити це необхідно на відносно невеликих пробігах. Наприклад, якщо виконувати часткову заміну трансмісійного мастила, її бажано виконувати кожні 25 – 30 тисяч км. Якщо ж мова йде про повну зміну лубриканта, то її слід робити раз на 60 – 70 тисяч кілометрів.

Важливо запам’ятати, що обслуговування сучасної автоматичної коробки перемикання передач не обмежується лише своєчасною заміною мастила. Тут також є фільтруючий елемент, який також іноді потрібно змінювати. Крім того, не можна забувати про промивання системи та видалення присутньої стружки всередині гідроблоку. Усі ці роботи має виконувати фахівець, чиї послуги коштують чималих грошей. Однак саме такий підхід дозволяє максимально продовжити термін служби КПП та захиститись від її вартісного ремонту.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: