Скільки часу двигун може безпечно працювати на холостому ходу

Багатьом автолюбителям доводилося чути, що тривала робота двигуна на холостому ходу шкідлива. При цьому більшість не розуміють, у чому полягає небезпека і скільки насправді можна тримати мотор, який працює на холостому ходу. Досвідчений моторист уточнив усі моменти та розвіяв деякі міфи, пов'язані з негативними наслідками для силового агрегату.

Підпишись на нас:

Холостий хід двигуна в будь-якому автомобілі передбачає роботу ДВЗ без навантаження в межах 650 – 850 обертів на хвилину. Такий варіант роботи силового агрегату можна спостерігати в момент вимкнення передачі або при зупинці без контакту з педаллю акселератора. Також холостим ходом називають роботу ДВЗ у момент прогріву. Щоправда, тут обороти підвищуються до 1,2 – 1,5 тисячі, а після прогріву силового агрегату падають до мінімальних значень. Це свідчить про готовність установки до подальшої поїздки.

Так чим же шкідлива робота двигуна на холостому ходу, якщо насправді двигун досить часто перебуває без навантаження, наприклад, при простої на світлофорі або в пробці.

Сама собою така робота агрегату ніяк не шкодить. Особливо якщо говорити про сучасні двигуни, де невелике масляне голодування ніяк не впливає на ресурс ДВЗ. Інша справа, що при такій роботі може відбуватися неповне згоряння палива в камерах, через що на елементах, що труться, починає з’являтися нагар.

Хотілося б відзначити, що холостий хід не такий шкідливий для сучасних моторів, де частина елементів, що труться, цілком можуть працювати з мінімальною кількістю мастила і не отримувати при цьому пошкодження. У старіших ДВЗ подібне не було передбачено конструкцією. Тому тут тривалий простій із увімкненим двигуном більш шкідливий. Його варто  уникати, якщо автомобіліст не горить бажанням зіштовхнутися з проблемами.

Окремо треба нагадати, що при роботі мотора на холостому ходу продовжує активно витрачатися паливо. При ввімкнені окремих електричних приладів сильне навантаження лягає на генератор. Бувають ситуації, коли такий простій обіцяє повну розрядку акумуляторної батареї, тому що через нестачу струму, що виробляється генератором, починає споживатись заряд штатної АКБ. Ну і останнє, що не можна залишити без уваги, – це належне охолодження елементів двигуна, що труться.

Коли мотор працює довгий час на холостому ходу, мастило циркулює по системі, не дістаючи до самого верху. Таким чином, деякі деталі не одержують належного охолодження. При коротких простоях в 5-10 хвилин нічого критичного з цим не відбувається, але коли йдеться про стоянку з включеним мотором протягом 20-30 і більше хвилин, то тут вже є ризик пошкодження. Окремо в даному випадку хотілося б відзначити, що при роботі ДВЗ на холостому ходу може відбуватися неповне згоряння палива. Це залишає не тільки нагар на клапанах і поршнях, а й спричиняє засміченню та подальшому руйнуванню каталізатора.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: