На тлі війни: член правління Porsche пропонує відродити напівмертвий російський автопром

Підпишись на нас:

Європейські країни накопичують ресурси, щоб відправити в Україну безпрецедентні поставки оборонного озброєння. В цей же час австрійський підприємець Зігфрід Вольф, член правління європейського автовиробника Porsche SE, запропонував відновити російський автомобільний сектор.

Подробиці

Штаб-квартира Porsche SE знаходиться в Німеччині і належить німецько-австрійській родині.

У листі, адресованому безпосередньо Путіну, Вольф просить 800 мільйонів євро для відновлення російської автомобільної промисловості з виробничою потужністю 270 000 автомобілів щороку. Трьохсторінковий лист починається словами «Шановний Володимире Володимировичу!».

Вольф є одним із найсильніших гравців у європейській автомобільній промисловості та входить до наглядової ради німецького постачальника автозапчастин Schaeffler.

Кажуть, що холдингова компанія Porsche SE вартістю кілька мільярдів доларів «тримає ногою двері, коли справа стосується Росії». Він один із небагатьох німецькомовних бізнес-лідерів, які мають міцні контакти з главами корпорацій та олігархами в Росії та президентом Путіним.

Доступ до листа мав німецький щотижневий журнал Der Spiegel. У листі, в якому війну називають «важкими умовами», йдеться про те, що Росія відчуває дефіцит якісних автомобілів. Він зазначає, що його «новий інвестиційний проект із відновлення виробництва легкових автомобілів» може «вирішити цю проблему».

Вольф хоче співпрацювати з провідним російським автовиробником Групою ГАЗ, щоб реалізувати своє рішення для промисловості, що зупинилася. Він пропонує використовувати два заводи, виробництво яких призупинено з весни 2022 року, включно з заводом у Калузі на південний захід від Москви, що належить німецькому автовиробнику Volkswagen.

Називаючи себе «всесвітньо відомим інвестором», Вольф стверджує, що має «в принципі» згоду вищого керівництва Volkswagen, компанії, контрольованої Porsche SE.

Вольф обіймав кілька керівних посад в імперії олігарха Олега Дерипаски та співпрацював із російським мільярдером. Зараз Дерипаска входить до списку санкцій США та Євросоюзу.

Він також був членом наглядової ради російської «Групи ГАЗ» до кінця 2022 року. Йому досі належить 10% акцій компанії. Незважаючи на поточну геополітику, Вольф все ще хоче розширити бізнес у Росії.

Як повідомляє Der Spiegel, Вольф вже має одну угоду – російську операцію Schaeffler. У грудні 2022 року транснаціональна група постачальників автомобілів, що базується в регіоні Баварія в Німеччині, вибрала російську компанію Вольфа «ПромАвтоКонсалт», щоб купити її російський бізнес. Придбання буде завершено, коли росіяни схвалять угоду.

Завод Schaeffler також можна використовувати для підтримки виробництва лінійок автомобілів Sadko від ГАЗ. Це вантажівка використовується російськими військовими для перевезення військ і техніки.

Російська автомобільна промисловість перебуває в занепаді, а виробництво впало до найгіршого рівня з часів розпаду Радянського Союзу. Війна, а потім санкції Заходу та відхід глобальних гравців сильно вдарили по галузі.

Занепад російської економіки та скорочення виробництва автомобілів вказують на те, що витрати на нові автомобілі впали на 52 відсотки порівняно з минулим роком. Кількість проданих нових автомобілів впала на 58,8 відсотка. Росіяни зараз переходять на купівлю старих автомобілів.

План відродження, запропонований Вольфом, передбачає відродження «легендарної російської марки «Волга». Виробництво Volga було припинено групою ГАЗ у 2010 році. Тепер австрієць хоче використовувати заводські потужності та ноу-хау концерну VW, який після початку війни призупинив виробництво на власному заводі в Калузі та вийшов з виробничої кооперації з ГАЗом у Нижньому Новгороді.

Запропонований графік передбачає відновлення виробництва автомобілів на двох заводах до другої половини 2023 року. У своєму листі до Путіна Вольф пояснив, що транспортні засоби «повинні мати російський дизайн і повністю перероблені зовні, щоб підкреслити характеристики оделі «Волга» та «Побєда», — описує Spiegel.

Volkswagen швидко дистанціювався від плану Вольфа. Керівництво компанії також заперечило інформацію про лист і «його дратівливий зміст». Німецький журнал Der Spiegel також підняв питання щодо ділової практики Вольфа:

«Як член кількох наглядових рад у Європі та хтось із глибокими інсайдерськими зв’язками з німецькою промисловістю можуть підтримувати такі тісні зв’язки з Путіним? І взагалі, на чиєму він боці в конфлікті між Volkswagen і російською Групою ГАЗ?»

Наскільки ефективні плани Вольфа по відродженню напівмертвого російського автопрому, ще невідомо. Незважаючи на це, лист бентежить країни, оскільки вони зміцнюють свою оборону проти войовничої Росії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: