В Україні зростає ціна на автогаз: причини

Підпишись на нас:

До 24 лютого 2022 року росія була головним постачальником нафти та нафтопродуктів в Україну. Протягом 2021 року до України з країни-агресора надійшло нафти та нафтопродуктів на суму понад $3,4 млрд. 

Імпорт в довоєнному році збільшився на 33%, більшу частину імпорту займав скраплений нафтовий газ, котрий продавали на наших АЗС.

Після 24 лютого 2022 року поставки припинилися, але Туреччина, Єгипет, Казахстан певний період часу продовжували  купувати і нафту, і нафтопродукти в росії. Відомо, що через чорний ринок в Україну потрапляло російське пальне або продукти з його частковим вмістом. 

«Ринок нафти був відкритий до 5 лютого 2023 року, а тому в Європу російські нафтопродукти потрапляли без обмежень і вони могли імпортуватися в Україну», – наголосив директор спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

За словами Геннадія Рябцева запроваджене урядом ембарго на пальне російського походження не матиме особливого впливу на ринок. Більше такі рішення матимуть вплив на ринок автогазу.

Кардинальні рішення уряду не очистять ринок України від російських нафтопродуктів, передусім російського скрапленого газу.

В Україні зростає ціна на автогаз: причини

На думку експертів, в Європі знайдеться виробник, котрий буде купуватиме нафтопродукти в росії та фальсифікуватиме сертифікати походження.

«Звісно, зараз стверджують, що сертифікат EUR1 неможливо підробити, але є люди, для котрих немає нічого неможливого», – каже експерт.

Також не виняток, що пальне з російським корінням потраплятиме на український ринок через поставки з Туреччини, Казахстану, Єгипту.

«Схеми незаконного постачання створювалися роками, а тому нафтопродукти з російським корінням і надалі продовжують потрапляти в Україну. Інша справа – автогаз. Тому саме цей продукт може подорожчати на 3 грн на літрі автогазу», – повідомив Дмитро Льоушкін

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: