Чи буде рости цінник на АЗС цього літа: прогнози від експертів

Підпишись на нас:

З 1 липня в Україні буде діяти довоєнний податок на пальне. Як результат, зросте ціна на бензин на цілих 12 грн за літр, 8 грн за дизпальне і 3 грн на автогаз.

Подробиці

Такі дані надала Спілка українських підприємців (СУП). На початку червня середня ціна А-95 за літр в Україні становить 46 грн. Тому після повернення повного оподаткування, ціна за літр палива, що має найбільший попит, може зрости до 58 грн. Подібні ціни в Україні були у 2022 році. Такий прогноз зробив президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.

«Враховуючи нинішні ціни, відразу додайте 10-11 гривень за бензин, 7-8 гривень за дизпаливо і 3,5 гривні за автогаз», – сказав Косянчук.

За прогнозом експерта, після 1 липня вартість бензину становитиме 56-57 грн/л. Ціна на дизпаливо зросте до 50-52 грн.

Міністри наполягали на повному поверненні акцизу та податку 20% на паливо. Голова податкового комітету ВРУ Данило Гетманцев підрахував, що 7% ПДВ на паливо дуже зменшує дохід бюджету.

«Недоплата внутрішнього ПДВ у 2022 році склала 6,7 млрд грн. За той же період недоотримання ПДВ на імпорт досягло 24,7 млрд грн», – сказав Гетманцев.

Товарний податок на паливо скасували в березні 2022 року на тлі тотальної війни з росією. Згодом ПДВ на пальне знизили з 20% до 7%. Але міністри кажуть, що цей жест підтримки ринку вже вичерпано. Тепер виконання бюджету є пріоритетом, адже Україна не може фінансувати свої військові витрати лише коштом міжнародної допомоги. Це потрібно робити й власним бюджетом.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: