Експерти назвали популярні помилки водіїв, які приводять до того, що АКПП ламається

Підпишись на нас:

В останні роки автомобілісти все частіше стали вибирати машини з автоматичними коробками перемикання передач і це недарма, тому що такі авто стали доступнішими і зустрічаються в будь-якому класі та ціновому сегменті. Однак, незважаючи на широке поширення таких автомобілів, багато автовласників так і не навчилися грамотно використовувати АКПП. Водіями допускаються серйозні помилки у процесі експлуатації ТЗ, що обов’язково веде до передчасного зносу агрегату.

Подробиці

Що ж такого допускають автомобілісти у своїй практиці, через що КПП раніше за встановлений термін виходять з ладу? Насамперед хотілося б згадати про постанову рук у процесі руху. Не потрібно праву руку тримати на селекторі трансмісії, оскільки це шкідливо і стимулює механізми на додаткові навантаження. Також не потрібно тривалий час перебувати в режимі Drive, якщо скоєно вимушену зупинку. Наприклад, автомобіліст під’їхав до довгого світлофора або зупинився з інших обставин.

Якщо передбачається простий протягом 40-50 секунд і більше, краще перевести КПП режим N, тим самим знявши навантаження з коробки. Окремо хотілося б поговорити про трансмісійну оливу. Хто б із виробників, що не говорив про відсутність потреби їхньої КПП у заміні оливи, на практиці, мастило в коробці змінюється в обов’язковому порядку. Тут важливо стежити не лише за періодичністю заміни трансмісійної оливи, а й за якістю продукту, який вирішено використати.

На автомобілях з АКПП експерти не рекомендують практикувати агресивний стиль водіння. Справа в тому, що тут зношуватиметься не тільки зчеплення, як у випадку з механікою, а й інші механізми. Важливо пам’ятати, що ремонт такої коробки передбачає великі фінансові вкладення, а часом навіть якщо машина на гарантії і розкривається факт використання агресивної манери водіння, то в гарантійному ремонті відмовляють. Насправді, АКПП стабільно можуть ходити по 300-400 тис. км. пробігу без ремонту.

Цього показника легко можна досягти, якщо своєчасно обслуговувати коробку та не перевантажувати її. Також хотілося б згадати про обов’язкове прогрівання трансмісії перед початком руху. Це потрібно робити, як у теплу пору року, так і взимку. Для цього не потрібно по 15 – 20 хвилин проводити на місці з увімкненим двигуном. Олива в КПП прогрівається на ходу, але перші 5-10 хвилин поїздки пересуватися потрібно максимально плавно без ривків і різких прискорень. Останнє, на що важливо звернути увагу, – це встановлення захисту КПП.

Для двигуна подібний аксесуар украй важливий, а от у випадку з трансмісією він недоречний. Справа в тому, що за таких обставин порушується передбачене конструкцією охолодження КПП. У зимову пору року «коробка» це може і переживе, а ось влітку трансмісійна олива неминуче кипітиме. Зрозуміло, все це позначиться на її властивостях та працездатності коробки перемикання передач. Загалом продовжити термін служби цього агрегату нескладно, головне з головою підходити до експлуатації ТЗ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: