Чому легендарний автомобіль Запорожець називали “мильниця”

Підпишись на нас:

“Запорожець” – це перший український легковий автомобіль. 

На початку 1950-х років економіка країн Західної Європи загалом подолала повоєнний спад, однак купівельна спроможність більшості населення залишалася невисокою. Тому, з метою задовольнити потребу населення в доступному транспорті , було прийнято постанову про організацію виробництва малолітражних автомобілів. 

Місцем випуску радянських мікролітражок обрано Запорізький завод “Комунар”. Перший автомобіль в Україні виготовлено 1959 року. 

“Запорожець” – це легендарна модель українського та радянського автопрому. Ще б пак, “Запорожець” був у 2 рази дешевшим за “Жигулів” і в 3 рази дешевшим за “Волгу”. Остання версія даної моделі є ЗАЗ-968М, що у народі називали “мильницею”. Чому саме “мильниця”?

ЗАЗ-968М міг помістити три пасажира та водія. Ознакою комфорту також стало те, що спинка сидінь могла змінювати кут нахилу.

Силовий агрегат ЗАЗ-968М розташовані в задньому відсіку кузова, а тому були легко доступні для огляду та регулювань. Робочий об’єм двигуна – 1197 л, в залежності від модифікації, потужність складала 40, 45 або 50 л. Максимально допустима швидкість автомобіля становила відповідно 118, 123 чи 130 км/год. У заміському режимі руху витрата палива становила 7,4 – 7,8 л/100 км.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: