Як підготувати машину до холодної осені: простий чек-лист із 7 пунктів

Підпишись на нас:

Температура за вікном ще часто про ту пору року, яку проводять очима але вже настав той час, коли потрібно готувати автомобілі до холодної осені та ще холоднішої зими. Ми склали чек-лист для автовласників — що перевірити та поміняти у машині, щоб почуватися за кермом спокійно та впевнено.

Акумулятор

Згодом працездатність будь-якої батареї падає. Скоро падати будуть і температури, тож вихід акумулятора з ладу не повинен стати неприємною несподіванкою. Перевірте, як батарея у вашій машині тримає заряд, і, якщо що, не поскупіться на заміну https://bestauto.com.ua/.

Колодки

Після літніх вояжів варто перевірити гальмівні колодки https://bestauto.com.ua/tormoznyje-kolodki та диски. Незабаром розпочнеться ожеледиця і ефективна гальмівна система стане критично важливою.

Якщо ви помітили, що:

  • педаль гальма провалюється;
  • гальмування стало менш чітким і ефективним;
  • чути скрипи, свист чи шкрябання.

Це може бути ознакою тотального зносу гальмівних колодок.

Колеса

Диски після сезону дорожніх ремонтів слід перевірити окремо. Подряпини і вм’ятини на ободі можуть вести до розбалансування, що загрожує цілим рядом проблем – від неприємних вібрацій до втрати стійкості на дорозі.

Окрему увагу приділіть шинам. Переконайтеся, що протектор є достатньо глибоким для зчеплення з мокрим асфальтом. Якщо думаєте, що шин вистачить ще на сезон, залиште як є. Якщо знос критичний, то подумайте про те, щоб заздалегідь заощадити і купити восени набір літніх покришок.

Фільтри

Повітря в нас не найчистіше, а на дорогах — і поготів. Салонний фільтр очищає його, особливо сильно допомагаючи алергікам, астматикам та дітям. А коштує новий фільтр від 150 до 500 гривень, так що заміна не вдарить по бюджету.

Також є повітряні фільтри, які потрібні для вашого мотора: вони вловлюють пил, що шкодить поршням, циліндрам та клапанам. Ці фільтри змінювати не бажано, а життєво необхідно.

Система охолодження

Влітку мотор зазнавав підвищених теплових навантажень. Як почувається після цього система охолодження. У сервісі вам проведуть інспекцію системи охолодження та рівня антифризу. Заодно зручно перевірити роботу обігрівача – він знадобиться вам вже незабаром.

Склоочисники

Перевірте стан щіток: на літній спеці гума могла розсохнутись, а при інтенсивному використанні в дощову погоду — стертися. Восени на нас чекають дощі та бруд, так що при необхідності обов’язково беріть нові щітки склоочисників.

Світло

Світловий день вже скорочується, а потреба у хорошій роботі фар зростає. Переконайтеся, що з ними все гаразд. А відразу після – перевірте прозорість лобового скла. Так! Навіть якщо ви регулярно миєте машину, внутрішній шар пилу, хоч би яким тонким він був, нікуди не подінеться.

Щоб це виправити, промийте вікна з усіх боків. В ідеалі можна обробити лобове скло складом типу антидощ:

  1. хімія відведе вологу;
  2. знизить знос щіток.

Балончик такого “антидощу” коштує недорого (від 150 гривень), а вистачить його на весь сезон.

І, як завжди, не забувайте про аптечку та базовий набір інструментів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: