Сенсаційна розробка: Українці створили дистанційний розміновувач, що не підривається на міні

Підпишись на нас:

В Україні створили роботизовану дистанційну машину для розмінування. Цікаво, що механізм не підривається на міні при наїзді, а своєю універсальністю може замінити цілу групу піротехніків.

Засновник української компанії розробника Frendt Віталій Шуберанський стверджує, що машина може розміновувати 25 квадратних метрів на день, а дистанційна машина розшукувати вибухонебезпечні предмети на площі 10 000 квадратних метрів за одну годину. Розміновувач було презентовано на вересневій виставці у Вінниці.

Сенсаційна розробка: Українці створили дистанційний розміновувач, що не підривається на міні

Цікавою є сама конструкція техніки: машина розроблялася для віддаленого зондування землі. Для зменшення тиску на поверхню ґрунту техніка отримала шини низького тиску. При наїзді на вибухонебезпечний предмет, не відбувається детонація, машина передає інформацію про небезпечний предмет і їде далі.

Віталій Шуберанський коментує винахід своєї компанії: “Спочатку ми зробили концепцію трактора на дистанційному керуванні, але потім зрозуміли, що коли ми знаходимо небезпечний предмет, то трактор автоматично зупиняється і комусь потрібно йти провести розмінування, щоб машина могла рухатись далі. Ця концепція не підходить, тому що в нас завжди люди читають інструкцію після того, коли щось сталося. І можна реально отримати великі матеріальні втрати”.

За словами розробників, роботизований розміновувач можна укомплектувати будь-якими детекторами, сенсорними датчиками реагування, починаючи від металорадарів. Завдяки програмному забезпеченню система передає дані оператору, прив’язуючи знахідки до GPS-координат, що утворюють карту небезпечних предметів, яку використовують сапери.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: