Осіннє ТО: на що звертати увагу водію

Підпишись на нас:

Кожна пора року вимагає від водіїв окремих заходів з обслуговування та догляду за автомобілем. Деякі запчастини до авто майже не реагують на зміну погодних умов, але для деяких — температура, вологість чи кількість опадів критично важлива. Ось прості поради для того, аби без проблем їздити восени, безпечно та без зайвих витрат.

Перевірка двірників

Не кожна осінь буває дощовою, проте така вірогідність існує. Під час осінніх дощів, а пізніше дощів зі снігом, вкрай важливо зберігати відмінну оглядовість. Щітки склоочисника за літо можуть зноситися, а це призведе до низки проблем:

  • двірники залишають розводи та плями;
  • не до кінця очищують поверхню скла;
  • якщо в гумку двірника набилася курява та бруд, щітка може залишати подряпини на склі.

Перевірка двірників

Варто приділити увагу щільності прилягання робочого леза двірників до скла, цілісності гумового леза, також слід звернути увагу на еластичність гуми. Якщо на поверхню щітки було нанесено шар тефлону або графіту, варто переконатись, що він не стерся чи не пошкодився.

Не менш важливо оглянути та відстежити роботу механізм приводу двірників. Будь-які сторонні шуми, поскрипування, стуки свідчитимуть про зношення механізму трапеції приводу двірників.

Перевірка електрообладнання та опалення

Перше, що підводить у холодну пору року, — акумулятори автомобільні. Навіть якщо АКБ було недавно придбано, необхідно переконатись у тому, що вона у нормальному стані. Для цього потрібно:

  • перевірити рівень напруги на клемах;
  • оглянути корпус та переконатись у його цілісності;
  • бажано зачистити клеми та змастити їх струмопровідним мастилом для запобігання виникненню корозії;
  • якщо модель акумулятора така, що обслуговується, необхідно перевірити рівень та щільність електроліту.

Після перевірки було б непогано зробити кілька циклів зарядження/розрядження, аби переконатись, що батарея повністю заряджена, тримає заряд, не має саморозряду та готова до холодів.

Перевірка електрообладнання та опалення

Не менш важливо оглянути клеми, особливо силові, та стартері та генераторі. На них не повинно бути слідів окислювання, контакт до агрегату міцний та надійний. Генератор повинен видавати на АКБ мінімум 13,5-14 вольт, аби акумулятор заряджався нормально під час руху, а під час пуску двигуна не виникало проблем.

Щодо комфорту в салоні, то варто заздалегідь перевірити опалювач, наскільки він здатен нагнічувати високу температуру в салон, а крім того:

  • перевірити повітроводи та дефлектори, за можливістю замінити салонний фільтр, тому що загалом система рециркуляції повітря після літньої експлуатації може забиватись пилом та брудом;
  • перевірити радіатор пічки на предмет протікання, аби не робити це в умовах холодної погоди;
  • перевірити систему охолодження на наявність повітряних заторів, за необхідності позбутися їх, якщо пічка гріє погано.

Якщо виконати ці та деякі інші перевірки та обслуговування, автомобіль ніколи не підведе у холодну погоду та буде готовий зустріти зиму.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: