На скільки років війни в Україні вистачить танків в РФ: результати журналістського розслідування

Підпишись на нас:

Журналісти порталу «Радіо Свобода» провели розслідування щодо визначення кількості танків РФ. Результати виклали на YouTube-каналі. Відомо, що з початком війни в Україні Росія розконсервувала близько 5000 танків. Стосовно промисловості, то з урахуванням її стану та потужності можливе виготовлення до 200 модернізованих танків на рік.

РФ планує почати відновлення технології виготовлення танків моделі Т-80. Про це повідомив головний конструктор  «Уралвагонзаводу» Олександр Потапенко. Відомо, що виготовлення моделей танків Т-72 та Т-90 займає всі потужності, тому доцільність ще й відновлення Т-80 викликає здивування. Але ж Кремлю все мало, хоча на російських полігонах ще стоїть достатньо необкатаних на війні танків.

Запаси танків РФ (супутниковий знімок)

Для дослідження журналісти використовували дані ORYX та аналітику британських та французьких інститутів, супутникові фото російських полігонів. Питання «Коли закінчаться танки в РФ?» звучить досить риторично, бо там ще кілька тисяч стоїть та чекають своєї черги. За час війни зі зберігання було знято близько половини танків.

Можна порівняти цифри від Міжнародного інституту стратегічних досліджень The Military balance та дані ORYX. В 2022 році в РФ налічувалося 2927 робочих танків, а ORYX підтверджує втрату 2339 танків станом на 28 вересня 2023 року. Журналісти в своєму дослідженні зазначають, що РФ випускає нові танки, але в більшій мірі використовує зняті зі зберігання.

Видання The Military balance в 2022 році вказувало, що у 2022 році РФ на зберіганні мала 10200 танків:

  • Т-72 — 7000 шт.,
  • Т-80 — 3000 шт.,
  • Т-90 — 200 шт.

За 2022 рік нічого не зазначалося за Т-62 та Т-55, а в статистиці за 2023 є зміни. В РФ залишилось на зберігання 5000 танків моделей Т-62-Т-90.

Журналісти провели аналіз фото зі супутника. З них вони зробили висновок, що кількість танків на російських полігонах зменшується. Старі використовує на полі бою та для ремонту. Непридатні для відновлення утилізують. З усього можна зробити висновок, якщо в РФ досі є запас в 5000 танків і ще можливість виробляти до 200 модернізованих в рік, то цієї кількості вистачить їм ще 1,5 чи навіть 2 роки війни.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: