Гріти чи не гріти: експерт поставив крапку в одвічній суперечці водіїв

Підпишись на нас:

Пересування на автомобілі, двигун якого “не прогрівся” і не досяг робочої температури, загрожує серйозними неполадками вузлів і агрегатів.

Подробиці

Питання про необхідність прогріву двигуна машини перед поїздкою неодноразово ставало предметом гарячих суперечок між водіями.

На думку одних, мотору необхідно “дійти” до робочої температури, прихильники іншої позиції називають такі дії пережитком минулого.

Киреєнко нагадав, що, за європейськими стандартами, прогрівати автомобіль заборонено не тільки на законодавчому рівні, а й з міркувань екології. В Україні теж є заборона на стоянку машин із запущеним двигуном поруч із житловими зонами і дворами довше п’яти хвилин.

На прогрів двигунів для сучасних авто достатньо двох хвилин, уточнює Кирієнко, це зумовлено використанням рідких олив типу 5W30. Саме за цей час температура двигуна досягне 18-20 градусів, за умови справності всіх вузлів і агрегатів. Але перші кілометри рекомендується їхати плавно, не перевищуючи двох тисяч обертів.

Ці нормативи відрізняються від механічних стандартів, підкреслює автоексперт. У всіх книжках із сопромату і теоретичної механіки написано, що у деталей із різних матеріалів різна теплопровідність. Іншими словами, навантаження на вузли з “незаводськими” тепловими зазорами призведе до підвищеного зносу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: