Купити Patriot простіше, ніж його обслуговувати: 156 млн доларів на 8 одиниць ЗРК

Підпишись на нас:

Польське видання підняло досить цікаву тему, про яку мало, хто замислюється. Мова йде про обслуговування ЗРК Patriot. Більшість думає, що достатньо виділити бюджетні гроші на придбання, щоб кожне місто мало захист, але про подальші витрати мало людей замислюється. Про це розповіли на польському порталі Zbiam.pl.

Все легко можна пояснити на прикладі обслуговування румунських ЗРК Patriot PAC-3+. Міноборони США 13 жовтня 2023 року оголосило про укладення контракту із корпорацією Raytheon вартістю 156 мільйонів доларів, відповідно до якого мають бути виготовлені комплектуючі та обладнання для Patriot. І ця поставка буде оплачена за кошти з держбюджету саме Румунією. Виконання робіт за контрактом повинно відбутися до кінця жовтня 2027 року.

Про такі цифри та видатки повинна замислитися і Україна. Журналісти польського видання зазначили, що Румунія має 8  ЗРК типу Patriot PAC-3+. І на цю кількість техніки потрібно більше 150 млн доларів на 4 роки, але ж до цього можуть додатися і інші витрати на сервісне обслуговування.

Потрібно зауважити і ще один важливий момент. Закупівлею запчастин та укладенням контрактів займається одна з країн НАТО при посередництві Пентагону.  Тож придбати Patriot — це найпростіше з усього цього, а от подальше обслуговування та взаємодія з іншими установами, країнами, організаціями, оплата рахунків на сотні мільйонів доларів для отримання запчастин та поточний ремонт ЗРК, зовсім інше. Все складніше, ніж здається та значно дорожче.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: