Це «найдорожчі наступальні дії»: скільки техніки втратила Росія біля Авдіївки

Підпишись на нас:

Розслідування Geoconfirmed підтвердило основні втрати російської техніки під час наступу в Авдіївці — за три тижні пошкоджено або знищено 197-215 бойових машин. За словами дослідників, це «на сьогоднішній день «найдорожчі російські наступальні дії» з початку повномасштабної війни.

Подробиці

1 листопада дослідники відкритого джерела (OSINT) платформи геолокації Geoconfirmed поділилися своїм дослідженням у X/Twitter, у якому вони підрахували візуально підтверджені втрати російської техніки з початку російського наступу поблизу Авдіївки 9 вересня – 10 жовтня.

Ґрунтуючись на відкритих джерелах даних, таких як загальнодоступні відео, фотографії та супутникові знімки, дослідники дійшли висновку, що Росія втратила щонайменше 197 бойових машин за три тижні, і ще 18 машин втратила потенційно.

Geoconfirmed прямо не уточнює, чи втрачені транспортні засоби включають лише бронетехніку чи також вантажівки та легкові автомобілі, які використовували російські військові. Однак зразки кадрів, надані Geoconfirmed для ілюстрації втрат, показують бронетехніку, використану під час російських атак поблизу Авдіївки.

Так, згідно з геопідтвердженими даними, підтверджені втрати росіян за перші три тижні наступу на Авдіївку склали 197-215 одиниць техніки, у тому числі танки, БТРи, БМП та іншу техніку.

Дослідники Geoconfirmed заявили, що вони також геолокували ще 61 російську втрату автомобілів в районі Авдіївки.

Описуючи методологію свого розслідування, дослідники Geoconfirmed сказали, що вважають російський транспортний засіб втраченим, якщо він залишався на тому самому місці більше трьох днів, на якому більшу частину часу були помітні сліди пожежі або руйнування.

Geoconfirmed назвав російський наступ на Авдіївку «безперечно найдорожчим штурмом» :

«[12 жовтня] ми заявили про це: «Це може стати найдорожчим нападом Росії з початку війни. Тепер можна зробити висновок, що це безумовно найдорожчий російський штурм, протягом трьох тижнів, для одного міста з початку повномасштабної війни», – пише Geoconfirmed.

Варто зазначити, що візуально підтверджені втрати становлять найменшу кількість можливих втрат, оскільки не вся втрачена техніка знімається на відео і не всі зняті кадри оприлюднюються.

На карті показано місця візуально підтверджених втрат російської техніки поблизу Авдіївки, чітко зосереджених на північ і південний захід від міста, де російські війська намагалися здійснити рух у кліщі у своїй спробі двосторонньої атаки, спрямованої на оточення Авдіївки:

Втрати російської техніки за геолокацією поблизу Авдіївки Донецької області.
Втрати російської техніки за геолокацією поблизу Авдіївки Донецької області.

29 вересня, через два тижні після наступу Росії на Авдіївку, українські військові  заявили, що Росія втратила близько 6500 солдатів у цьому районі в жовтні.  Крім того, під Авдіївкою Росія втратила близько 100 танків і близько 250 одиниць іншої бронетехніки, повідомили тоді військові.

Днем раніше, 28 вересня, Міністерство оборони Великої Британії заявило у своїй розвідувальній доповіді, що Росія направила підрозділи чисельністю до восьми бригад у сектор Авдіївки, і ці елементи, ймовірно, зазнали одні з найвищих у Росії показників втрат у 2023 році. У міністерстві, однак, не повідомили подробиць щодо кількості втрат росіян під Авдіївкою.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: