Експерти розповіли про використання АКПП: які помилки роблять майже всі водії

Підпишись на нас:

У користуванні українців щороку більше автомобілів, укомплектованих автоматичними коробками перемикання передач. Тут під один гребінець можна поєднати, як моделі з класичними АКПП, так і з «роботами» або варіаторами. Принцип взаємодії водія з цими коробками схожий, а звідси випливають і однакові помилки, які постійно припускаються автомобілістами на регулярній основі.

Подробиці

Перше, на що тут хотілося б звернути увагу, це обслуговування коробки. Що б у цьому випадку не заявляв виробник, міняти оливу в АКПП потрібно. І робиться це досить часто. Часткову заміну варто проводити кожні 25-30 тис. км пробігу, а повну – на 60-70 тисячах. Також до помилок при використанні таких варіантів КПП можна віднести прогрівання. Багато автомобілістів, як і раніше, впевнені, що коробка гріється спільно з двигуном.

Насправді будь-яка трансмісія прогрівається до робочої температури лише на ходу. Тому перші пару кілометрів на коробку не потрібно давати велике навантаження. В іншому випадку КПП раніше може вийти з ладу. Ну і, мабуть, найпоширеніша помилка під час використання «автомата» – це перехід між режимами руху. Всього є чотири основні положення селектора, а саме P – паркінг, D – Drive, N – нейтраль і R – задній хід.

Сама коробка розрахована на певну кількість переходів між режимами. Зрозуміло, ця цифра сягає кількох тисяч, а часом і десятків тисяч. Однак цей показник досягається досить швидко, якщо автомобіліст включає різні режими щоразу, як тільки зупиняється на світлофорі або сповільнюється у пробці. Тут потрібно виробити собі правильний порядок дій, щоб власними силами не вивести з ладу КПП.

Зайвий раз перемикатися з режиму Drive, коли потрібно постояти 20-30 секунд, немає сенсу. Без активної роботи двигуна навантаження на коробку мінімальне. Якщо простій довгіший, то не потрібно включати Parking. Для цього в сучасних АКПП є режим N. На який можна скинути коробку, щоб повністю забрати навантаження. Варто зазначити, що деякі АКПП автоматично переходять в нейтральний режим при повній зупинці автомобіля, коли педаль гальма затиснута.

Також потрібно виконувати перемикання між режимами з акцентом на нейтральне положення селектора. Іншими словами, перемикаючись з Drive на задній хід, потрібно спочатку включити нейтраль, а тільки після встановлення селектора в положення R. Не потрібно робити це без відповідного секундного акценту і до зупинки автомобіля. Те ж саме можна сказати і про перехід на режим паркування, коли колеса машини блокуються. Тут також із задньої швидкості робиться перемикання спочатку в режим N. Останнє, на що хотілося б звернути увагу, – це використання стоянкового гальма при паркуванні автомобіля. У режимі P колеса хоч і блокуються, але якщо ТЗ ставиться під ухилом, на коробку є зайве навантаження, яке варто прибирати підняттям стоянкового гальма.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: