Росія відмовляється від міжконтинентальних балістичних ракет «Тополь»: що на заміну

Підпишись на нас:

Командувач РВСН РФ генерал-полковник Сергій Каракаєв підтвердив зняття зі складу ЗС РФ міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) “Тополь”.

Подробиці

Заява генерала Каракаєва підкреслила завершення процесу переозброєння мобільними наземними ракетними комплексами «Ярс». Він наголосив на виведенні з експлуатації ракетного комплексу «Тополь», що означає кінець ери цієї міжконтинентальної твердопаливної балістичної ракетної системи. Каракаєв додав, що йшлося також про посилення шахтного угруповання, зокрема збільшення кількості ракетних комплексів, які заступають на бойове чергування в Козельському ракетному з’єднанні в Калузькій області.

Ракета «Тополь» має позначення НАТО SS-25 «Серп» і вона була наріжним каменем стратегічного оборонного арсеналу Росії, маючи радіус дії понад 11 000 км. Розроблена на основі своїх попередників, мобільних ракет «Темп-2С» і «Піонер», система «Тополь» була важливою складовою можливостей ядерного стримування Росії.

На заміну ракетам «Тополь» прийде міжконтинентальна балістична ракета «Ярс», оснащена боєголовками із системою повторного наведення на незалежне націлювання (MIRV).

Деякі зі знятих з експлуатації МБР «Тополь» планується повторно використовувати в цивільних цілях як ракети-носії «Старт-1». Головний конструктор Московського інституту теплотехніки Юрій Соломонов заявив про плани потенційно перепрофілювати ці ракети для запусків у рамках програми ракет-носіїв «Старт-1». Ця реконфігурація потенційно може служити двом програмам, зосередженим на розробці кластерів малих супутників, використовуючи зручність ракет Start-1 як ракет-носіїв.

«Старт-1», твердопаливна ракета-носій легкого класу, створена на основі МБР «Тополь», має стартову вагу 47 тонн і здатність доставляти на низьку навколоземну орбіту корисне навантаження понад 500 кг. Раніше Росія провела сім запусків ракети “Старт” з космодромів Плесецьк і Свободний (нині Східний) з 1993 по 2006 рік.

У 1999 році у відкритих джерелах повідомлялося про наявність 360 пускових систем “Тополь”, розподілених по десяти дивізіях РВСН Росії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: