Поставки систем ППО SAMP/T в Україну: італійський міністр заявив, що наявні ресурси не безмежні

Підпишись на нас:

Очікується, що Рада міністрів Італії санкціонує продовження постачання озброєння, транспортних засобів і матеріальних засобів Збройним силам України до кінця 2024 року з можливістю продовження до 2025 року.

Подробиці

За інформацією італійської преси, майбутні поставки допомоги з Італії в Україну зараз розглядає Комітет з розвідки під головуванням екс-міністра оборони Лоренцо Геріні. Схоже, основна увага цієї допомоги зосереджена на системах протиповітряної оборони, зокрема SAMP/T, системи для захисту цивільних осіб, енергетичної інфраструктури, міст і шкіл від атак.

Італійський міністр підкреслив важливість цієї ініціативи, підкресливши необхідність захисту цих чутливих цілей від атак. Однак він також зазначив, що наявні ресурси не безмежні, вказавши, що Італія вже зробила все можливе в цьому відношенні. Таким чином, може бути обмежений простір для подальшого збільшення цих захисних зусиль.

Зазначимо, що конкретні деталі цієї нової італійської допомоги Україні поки не розголошуються, а дискусії в Комітеті з питань розвідки тривають. Ми очікуємо більше інформації з цього питання найближчими днями.

З початку повномасштабної війни в Україні в лютому 2022 року Італія відігравала значну роль у наданні військової та технічної підтримки нашій країні. Наразі Італія здійснила п’ять окремих поставок військово-технічного обладнання в Україну. Це обладнання включає 544 керовані протитанкові ракети, 25 переносних ПЗРК Stinger та 20 155-мм гаубиць M109. У список також входять:

  • 6-ть 155 мм самохідних гаубиць PzH 2000;
  • 155-мм буксирувані гаубиці HH-70;
  • 2 шт. РСЗВ M270A1;
  • системи ППО Skyguard;
  • протикорабельні ракетні комплекси «Мамба».

Італія також надала 177 мінометів, різні типи артилерійських снарядів, 3028 одиниць стрілецької зброї, 4722 комплекти бронежилетів, 1440 шоломів, 300 радіостанцій, 20400 сухпайків, а також боєприпаси, бронетранспортери, бронетехніку, зимову форму, 206 гусеничних всюдиходів, протирадіолокаційних ракет, міношукачів.

Окрім матеріальної допомоги, уряд Італії надав Україні пряму фінансову допомогу на загальну суму 110 млн євро, а також безвідсоткову позику у розмірі 200 млн євро на 15 років із 7,5-річним пільговим періодом для відстрочки погашення. Цю угоду було підписано 5 серпня 2022 року. Через міжнародні організації Італія також зобов’язалася надати 25 мільйонів євро допомоги. Будучи активним учасником зустрічей країн Великої семи та міжнародних фінансових інституцій, Італія відіграла ключову роль у забезпеченні домовленості про виділення Україні 18,4 млрд доларів для підтримки її бюджету.

Система SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain), також відома як Aster 30, є вдосконаленою системою протиповітряної оборони, спільно розробленою Францією та Італією. Створений для перехоплення різноманітних повітряних загроз, включаючи літаки, крилаті ракети та тактичні балістичні ракети, SAMP/T характеризується високою мобільністю та гнучкістю. У системі використовується ракета Aster 30, відома своєю точністю та здатністю вражати цілі на середніх і великих відстанях, забезпечуючи таким чином широке оборонне покриття. Платформа здатна одночасно відстежувати кілька цілей і запускати ракети для автономного перехоплення загроз. SAMP/T також інтегровано в мережі протиповітряної оборони НАТО, що забезпечує підвищення оперативної сумісності під час спільних місій. Ця система є ключовим компонентом сучасної протиповітряної оборони, особливо для країн, які зобов’язуються захищати свій повітряний простір від різноманітних та складних загроз.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: