Розслідування The Insider: західні компанії постачають запчастини для російських танків

Підпишись на нас:

Розслідування The Insider показує, що компанії приватного сектора, розташовані в країнах Великої семи (G7), разом із компаніями з ЄС і Південної Кореї, постачають важливе обладнання та запчастини для російських оборонних підприємств, зокрема запчастини для танків, підтримуючи Росію.

Подробиці

У Росії «Уралвагонзавод», найбільший розробник і виробник бронетехніки та обладнання, виробляє танки «Армата», які президент Росії Володимир Путін назвав «найкращим танком у світі». Ці танки оснащені прицілом «Сосна-У», розробленим білоруськими конструкторами і виготовленим Вологодським оптико-механічним заводом (ВОМЗ), що входить до складу холдингу «Швабе» держкорпорації «Ростех».

Згідно з даними держзакупівель, ІПК Фінвал, постачальник токарних верстатів для ВОМЗ та інших підприємств Ростеха, отримує запчастини від італійської фірми MTSRL з Сан-Джованні-ін-Маріньяно (Ріміні). Ще один оборонний постачальник металообробних верстатів для ВОМЗ і Корпорації тактичного ракетного озброєння – ТОВ «Пуморі-Північно-Захід» з Санкт-Петербурга, яке імпортувало установку для механічного видалення окалини струменем від Norblast SRL, з Болоньї в січні цього року.

За даними Insider, «фірми з країн Балтії часто надають логістичні та транспортні послуги, постачаючи російським оборонним підрядникам продукцію європейських виробників». Наприклад, Gold Solution OU і Leolart.com імпортують італійські товари з Таллінна, Естонія, для російської компанії «Пумори-Северо-Запад», а естонська Alekon OU пропонує складські послуги.

Німецька компанія WTO Werkzeug-Einrichtungen GmbH є постачальником кількох російських оборонних підрядників, йдеться у повідомленні. Єкатеринбурзьке ТОВ «ОТС-Технології» отримує запчастини для токарних верстатів від СОТ, яка також постачає інструментальні блоки пензенському ТОВ «ТД СМС», афілійованому з ТОВ «Станкомашбуд», що постачає верстати «Ростеху».

«Ми є компанією з оформлення складської та митної документації. Ми не збираємо дані про те, хто є одержувачем товару», – сказав Insider представник UAB Elfanta.

Латвійська Baltic Machinery постачала російську Unimatik, яка виробляє гільзи для польової та танкової артилерії, використовуючи митний склад у Вільнюсі, що належить UAB Didneriai. Литовське UAB Elfanta бере участь в експорті шайб і втулок для токарних верстатів австрійського виробництва Unimatik.

Фінська компанія Meconet OY під час війни постачала мідну стрічку та деталі для напівпровідникових приладів АТ «ТД «Протон-Електротекс», стверджує Insider.

Корейська корпорація Mabuchi, розташована в Сеулі, Південна Корея, постачає масло для токарних верстатів, машин для шліфування лінз і полірувальний порошок для рязанського НПК Макрооптика, повідомляє Insider.

Японські Japan Industrial Trading і Kaga Electronics постачають Elecond ущільнювальні гумові прокладки, катодну фольгу та готовий електроліт для виробництва електролітичних конденсаторів.

Сербська фірма Grindex DOO виготовляє високоточні шліфувальні верстати для циліндричних поверхонь, придбані компанією «Уніматік» і рязанським ТОВ «Крона», субпідрядником «Уралвагонзаводу». Австрійська компанія EMCO GmbH, ключовий постачальник компанії «Уніматік» і виробника танкових гармат «Завод № 9», постачає російським оборонним підрядникам токарні верстати та інші компоненти.

Universal Photonics, розташована в Нью-Йорку, США, експортує глинозем і полірувальні порошки російським фірмам НПК Макрооптика і ТОВ ТПК РЗМ, підрядникам Вологодського оптико-механічного заводу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: