«Відправлена» Канадою в 2023 році система ППО NASAMS до сих пір не прибула в Україну

Підпишись на нас:

У січні 2023 року уряд Канади оголосив про закупівлю системи протиповітряної оборони National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS), для України в рамках посилення підтримки у відповідь на російське вторгнення. Вартість цього придбання склала 406 мільйонів доларів, що є частиною більшого пакету військової допомоги на суму 500 мільйонів доларів, оголошеного в листопаді 2022 року. Однак станом на 2024 рік ця історія привернула значну увагу, оскільки обіцяна система ще не надійшла в Україну, а дата доставки невідома.

Подробиці

Згідно зі статтею в Ottawa Citizen, канадський уряд досі не надав обіцяного NASAMS, зобов’язання, взятого більше року тому. Для повного розуміння ситуації необхідно переглянути послідовність подій.

По-перше, важливо знати, що NASAMS, це удосконалена зенітно-ракетна система протиповітряної оборони середньої та великої дальності, розроблена в основному Норвегією. Ця система використовує ракети з твердопаливним ракетним двигуном і здатна досягати цілей на відстані до 180 кілометрів. У NASAMS використовується ракета AIM-120C, яка важить приблизно 152 кг і має осколково-фугасну боєголовку вагою 18,1 кг.

При швидкості 2,7 Маха ракета має довжину 3,7 метра, діаметр 0,18 метра та розмах крил 0,53 метра. Таке поєднання швидкості та радіусу дії робить NASAMS дуже ефективною системою захисту від різних повітряних загроз. Тому це дуже актуальний інструмент для України, яка все ще стикається з численними викликами щодо протиповітряної оборони, оскільки нещодавні атаки на Київ продемонстрували необхідність такої системи.

Під час оголошення передачі цієї системи президент України Володимир Зеленський висловив подяку прем’єр-міністру Канади Джастіну Трюдо за допомогу, назвавши її надійним щитом для українських міст і громадян.

У квітні 2023 року тодішній міністр оборони Канади Аніта Ананд заявила, що система прямує в Україну, що спричинило плутанину навколо цього питання.

Незважаючи на це багатообіцяюче оголошення, через рік, у січні 2024 року, обіцяний NASAMS так і не був поставлений. Деталі щодо графіків доставки залишаються розпливчастими, інформація вказує на те, що процеси доставки та терміни все ще завершуються між Канадою та Сполученими Штатами. Ця ситуація викликала занепокоєння щодо прозорості та ефективності процесів придбання канадської зброї.

Окрім NASAMS, з лютого 2022 року Канада виділила Україні понад 2,4 мільярда доларів військової допомоги, включаючи гаубиці M777, боєприпаси, танки Leopard, бронетехніку, протитанкову зброю та ракетні установки. Однак подробиці про джерела цього обладнання та вартість заміни подарованої техніки залишаються непрозорими. Також залишаються питання щодо походження 2,4 мільйона патронів, оголошених Трюдо в квітні 2023 року, оскільки Colt Canada, яка мала розмістити замовлення, не виробляє боєприпасів.

Ця ситуація викликала занепокоєння деяких парламентарів щодо прозорості та підзвітності витрат Канади на оборону, так як система NASAMS до сих пір не була доставлена в Україну.

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: