У Мережі показали рідкісний прототип “Запорожця” (фото)

Підпишись на нас:

Мережа приросла зображеннями експериментального автомобіля НАМИ-А50 “Білка”, який був одним із предків легендарного “Запорожця”. Особливості моделі – незвичайний дизайн і передні двері відкидного типу.

Подробиці

За даними видання Hyser, “Білка” була одним із прототипів ЗАЗ-968. Роки її розробки – 1955-56 (тобто ще до появи “горбатого” ЗАЗ-965). Після вивчення авто, “дітище” НАМИ було забраковано держкомісією.

У Мережі показали рідкісний прототип "Запорожця" (фото)

Загалом було випущено 5 одиниць НАМІ-А50. Керував проєктом відомий у ті роки конструктор Юрій Долматовський. Назву “Білка” автомобілю дав хтось із його підлеглих, аргументувавши вибір схожістю моделі з однойменною твариною.

Найвизначніші особливості “Білки” – обтічно-опукла форма кузова і відкидні передні двері “із закосом” під BMW Isetta. Концепт “Запорожця” оснастили мотором на 22 к.с. від мотоцикла КМЗ М-72. Із задніми дверима оригінальничати не стали.

У Мережі показали рідкісний прототип "Запорожця" (фото)

Салон у 3,3-метрової “Білки” вийшов вельми просторим за рахунок “відбирання об’єму” у багажника. Серед прототипів були лайт-версії з брезентовим дахом без дверей і вікон.
Тип встановленої в авто коробки передач – 3-ступінчаста механічна. Переміщатися “Білка” могла на швидкостях до 80 км/год включно.

Виявлені держкомісією недоліки НАМИ-А50 – регулярні перегріви движка і затікання води через відкидні двері. Після закриття проекту “Білка” конструктори зосередилися на більш перспективному концепті, з якого згодом народився легендарний “Запорожець”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: