У Міноборони викрили схему розкрадання близько $40 млн: могли виготовити 100 000 мінометних снарядів

Підпишись на нас:

Служба безпеки України спільно з вищим військовим керівництвом викрила масштабну схему розкрадання в Міністерстві оборони близько 40 мільйонів доларів США, які повинні були піти на виробництво 100 тисяч мінометних снарядів. Причетні до підозрілих операцій постачальники зброї та чиновники, повідомляє СБУ.

Подробиці

Масову схему розкрадання в Міністерстві оборони України викрили в ході спільної операції СБУ та вищого військового керівництва. У СБУ стверджують, що майже 1,5 мільярда гривень (близько 40 мільйонів доларів), передбачених у бюджеті на 100 000 мінометних снарядів, було викрадено тіньовими постачальниками зброї та спільниками-чиновниками.

У СБУ зазначають, що документування злочину здійснювалося за всебічного сприяння чинного міністра оборони, а слідство встановило, що колишні та діючі посадовці, які займалися закупівлею зброї, вступили в змову з керівництвом великого державного оборонного підприємства «Львівський арсенал». Зловмисники в серпні 2022 року уклали хитрий контракт на закупівлю великої партії боєприпасів, використовуючи «Львівський арсенал» як підставну компанію.

За даними СБУ, щойно вся сума надійшла на рахунки Львівського арсеналу за договором, його керівники перенаправили грошові потоки. Більша частина коштів опинилася на рахунку іноземної особи, яка мала бути фактичним експортером боєприпасів. Проте до української армії наразі не потрапив жоден снаряд.

«Ця організація не надсилала жодних снарядів в Україну, а отримані кошти виводила в тінь, перераховуючи їх на рахунки іншої афілійованої структури на Балканах. Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків», – повідомили в СБУ.

Співробітники СБУ визначили схему обману держави і встановили всіх причетних. У результаті обвинувачення у справі пред’явлено п’ятьом особам, у тому числі колишнім і діючим керівникам закупівель Міноборони. Співробітники СБУ затримали одного підозрюваного під час спроби втечі з України. Решту чекають аналогічні обмежувальні заходи.

Підозрюваним інкримінують ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою).

«Зокрема, повідомлення про підозру отримали колишній та чинний керівники Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, керівник та комерційний директор Львівського Арсеналу, а також їх пособник, представник іноземної комерційної структури», – повідомили в СБУ, додавши, що підозрюваним загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Завдяки діям СБУ викрадені кошти арештовано, вирішується питання про їх повернення до бюджету України, повідомляє відомство.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: