Експерти розповіли, навіщо сучасним авто з АКПП потрібен тахометр

Підпишись на нас:

На будь-якому сучасному автомобілі з електронною або стандартною механічною панеллю приладів все ще присутній такий невід’ємний елемент, як тахометр. Він є як у машинах з МКПП, так і на ТЗ з автоматичними коробками перемикання передач. І при цьому виробники не поспішають прибирати цей пристрій. У багатьох же сучасних автомобілістів мимоволі виникає питання, а навіщо взагалі в нових авто, як і раніше, присутній тахометр.

Подробиці

Ні, мова не йде про якийсь конструктивний прорахунок або консервативні думки виробників. Тахометр у машині дійсно потрібен з низки причин. По-перше, якщо на авто встановлена механічна коробка перемикання передач, то за цим пристроєм можна орієнтуватися на моменти, коли необхідно змінювати швидкість. Безумовно, в автошколі вчать звертати увагу насамперед на спідометр, але на практиці набагато ефективніше враховувати показання тахометра.

Безумовно, якщо цей пристрій є на ТЗ з механічною трансмісією, то навіщо він присутній на моделях з АКПП? Тут йдеться про універсальне виробництво приладових панелей. Жодному виробнику буде не вигідно випускати окремо “приборки” під моделі з “механікою” і під автомобілі з автоматичною трансмісією. Додатково до цього, якщо просто прибрати тахометр, то приладова панель втратить свою симетричність і матиме неприродний вигляд, що може відлякати деяких покупців.

Окремо хотілося б поговорити про те, що на моделях з АКПП тахометр також часом насправді потрібен і на нього доводиться звертати увагу. Річ у тім, що трапляються моменти, коли виникає необхідність переходу в ручний режим управління. При цьому з такою трансмісією орієнтуватися на показання спідометра вже не виходить. Доводиться стежити саме за тахометром. Головне, щоб при цьому автомобіліст розумів, в який момент дійсно потрібно зробити перемикання.

Також хотілося б відзначити, що на багатьох сучасних ТЗ, де передбачено переведення АКПП в ручний режим управління, саме на тахометрі позначені підказки, в якому діапазоні оборотів слід виконати перемикання між швидкостями. Ну і останнє, на що потрібно звертати увагу, – це показання пристрою під час різких прискорень. Що в ручному, що в автоматичному режимі будь-якому стандартному мотору не слід давати більше ніж 5-6 тисяч обертів на хвилину, навіть у момент розгону.

Якраз це і дає змогу відстежити тахометр. А в автомобіліста зі свого боку з’являється можливість вчасно знизити тиск на педаль акселератора. З огляду на все вищесказане, не дивно, що тахометр, як і раніше, присутній у всіх автомобілях, зокрема і в моделях, які комплектуються цифровими приладовими панелями. Винятком же з усього названого можна назвати повністю електричні ТЗ, де, по суті, потреба є тільки в спідометрі. Адже принцип роботи електродвигуна зовсім інший і в ньому немає необхідності стежити за оборотами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: