Яким був прототип “Запорожця”: унікальні кадри

Підпишись на нас:

Нещодавно мережа спалахнула від фото рідкісного НАМІ-А50 “Білка”. Ця чудернацька модель мініавто є одним із незатверджених ранніх прототипів “Запорожця”. “Горбатий” ЗАЗ-965 розробляли із середини 50-х років, а з конвеєра він вийшов у 1960 році. Остаточну модель затвердили не з першого разу.

Яким був прототип "Запорожця": унікальні кадри

Під керівництвом відомого конструктора Юрія Долматовського у 1955-1956 роках виготовлено п’ять аналогів НАМІ-А50. Прізвисько “Білка” авто отримало через схожість з твариною, таку чудернацьку назву запропонував один з робітників.

Дизайн автомобіля неординарний. Авто має обтічний силует зі зрушеним уперед салоном та великими круглими фарами. Найцікавіша деталь моделі – це відкидні передні двері. Можна припустити, що конструкторів надихнула модель BMW Isetta з передніми дверима. Задні двері “Білки” звичайні. Салон, не дивлячись на довжину 3,3 метрового авто,є досить просторим, а багажник, звісно, маленький. Відомо також, що було представлено модель із тканинним дахом без вікон та дверей.

Яким був прототип "Запорожця": унікальні кадри

Мініатюрна “Білка” була задньомоторною та отримала 750-кубовий двигун на 22 к. с. від мотоцикла КМЗ М-72 з 3-ступінчастою механічною КПП максимальна швидкість становила 80 км/год.

Яким був прототип "Запорожця": унікальні кадри

Але звісно модель мала свої недоліки. Оригінальні передні двері пропускали дощ, а двигун перегрівався. Тому проєкт “Білка” закрили, розробку удосконалили і створили “Запорожець”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: