Україна отримає нові БМП CV90 шведського виробництва

Підпишись на нас:

Україна та Швеція домовилися про партію БМП CV90 шведського виробництва, повідомляє Міноборони України. Це повідомлення відбулося після дозволу уряду Швеції в січні 2024 року підготувати угоду про постачання Україні БМП CV90.

Подробиці

Про це було повідомлено після зустрічі в Києві за участю офіційних осіб Міністерства оборони та Управління оборонного матеріального забезпечення Швеції. Ніяких подробиць щодо фінансових умов і зобов’язань України щодо участі в проекті не повідомляється, хоча середня ціна CV90 становить близько 9 мільйонів доларів.

Заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков висловив вдячність Швеції за непохитну підтримку під час війни та за плідну співпрацю між двома країнами. Він зазначив, що угода дозволить розпочати не тільки одноразову поставку зброї, але й широку співпрацю в оборонній промисловості, включаючи майбутню локалізацію виробництва в Україні.

У лютому 2023 року уряд Швеції виділив Україні один із своїх найбільших пакетів військової допомоги, до якого вперше увійшли бойові машини піхоти CV90. У грудні 2023 року міністр оборони Швеції Пол Джонсон оголосив, що в Україну вже відправлено 50 БМП CV90C, переважно машини, які раніше використовувалися шведськими військами в Ліберії та Афганістані. Версія 9040C пропонує вищий рівень захисту порівняно зі стандартною CV90.

До коаліції CV-90, ініційованої Швецією, до складу якої входять Данія, Естонія, Норвегія, Нідерланди, Словаччина, Фінляндія та Чехія, приєдналася Україна у вересні 2023 року. У серпні Україна та Швеція заявили про намір спільно виробляти в Україні бойові машини піхоти CV90, причому Україна висловила зацікавленість у закупівлі до 1000 таких БМП. Водночас Данія виділила 1,8 млрд датських крон (близько $264 млн) на фінансування шведської ініціативи щодо надання Україні бойових машин піхоти CV90.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: