Поставки Ірану балістичних ракет Росії: США попередили про серйозні наслідки для західноазійської країни

Підпишись на нас:

Адміністрація США висловила суворе попередження Ірану, погрожуючи «швидкою та жорсткою» відповіддю з боку міжнародної спільноти, якщо Тегеран продовжить постачати балістичні ракети Росії.

Подробиці

Це оголошення відбулося після заяви 21 лютого 2024 року про те, що високопоставлені іранські чиновники підтвердили передачу Росії понад 400 балістичних ракет малої та середньої дальності з початку січня, включаючи сотні варіантів «Фатех-110» та декілька мобільних твердопаливних балістичних ракет малої дальності Zolfaghar, які будуть використовуватися під час війни в Україні. Вони також заявили, що додаткові поставки поглиблять військову співпрацю між двома країнами в найближчі місяці.

Нагадаємо, в контексті повномасштабної війни Росія прагне диверсифікувати джерела військового постачання шляхом зміцнення зв’язків з Іраном і Північною Кореєю. Таким чином Росія намагається задовольнити попит на спеціальне обладнання, таке як балістичні ракети, які широко використовуються для націлювання на українську інфраструктуру.

Ракети, надані Іраном Росії, включають Zolfaghar, балістичні ракети малої дальності, розроблені Іраном, які діють з 2017 року. Ці ракети характеризуються високою маневреністю та надійною твердою силовою установкою, з робочою дальністю близько 700 кілометрів і точністю ураження середньої потужності дистанційної цілі з розрахунковою похибкою 100 метрів.

У Zolfaghar використовується система наведення, яка поєднує інерціальну навігацію з позиціонуванням GPS для підвищення точності удару. Росія не вперше використовує іранську зброю в Україні «Шахед-136», FVP-безпілотники були задіяні з початку повномасштабної війни.

Окрім Zolfaghar, Іран також постачає багато балістичних ракет малої дальності Фатех-110. Спочатку розроблений для заміни застарілих систем Scud, Fateh-110 встановлений на вантажівку 6×6 і може вразити ціль на відстані 250 км з точністю 250 м. Ракета була використана в Сирії, а також, як повідомляється, є у розпорядженні Хезболли в Лівані.

Для Росії придбання таких ракет, як Fateh-110 і Zolfaghar, доступніших за крилаті ракети вітчизняного виробництва, є економічно ефективною альтернативою для підтримки її військових зусиль в Україні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: