Стало відомо, як російський виробник танків обходить санкції, імпортуючи техніку

Підпишись на нас:

Російські виробники критичних компонентів для танків обходять санкції, отримуючи компоненти для точних приладів, виготовлені в Японії та Тайвані, через афілійовану з Білоруссю компанію в Китаї, повідомляє японське видання Nikkei.

Подробиці

Згідно з інформацією, отриманою Nikkei, компанія, пов’язана з урядом Білорусі, союзником Росії, була створена в Китаї після початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Ця компанія сприяла імпорту деталей для російського виробника зброї, підкреслюючи неефективність санкцій проти російської військової промисловості.

Дані, надані білоруською опозиційною організацією Belpol, включають контракти та записи транзакцій за участю російських, білоруських, китайських та інших компаній. У ньому виявляється, що компанія Shenzhen 5G High-Tech Innovation, заснована особою, пов’язаною з урядом президента Білорусі Олександра Лукашенка, закуповувала запчастини для точних інструментів, такі як двигуни та датчики, необхідні для виробництва зброї.

Shenzhen 5G закуповує запчастини в таких японських виробників, як Metrol і Oriental Motor, а також у провідного виробника верстатів у префектурі Айті. Потім ці деталі були відправлені білоруському виробнику зброї SALEO і ТОВ «Лабораторія адитивних технологій», обидва підконтрольні Лукашенку. Примітно, що в травні 2023 року датчики, виготовлені Metrol, були експортовані в Saleo на значну суму.

Представник «Белпола» Володимир Жигар зазначив, що з цих комплектуючих SALEO і LLC виготовляють ключові деталі для російських танків, які потім відправляють на російський «Уралвагонзавод» для комплектації танків Т-72 і Т-90.

І Metrol, і Oriental Motor заявили, що вони не беруть участі в прямих угодах з Shenzhen 5G і зобов’язуються дотримуватися законів про експортний контроль. Shenzhen 5G і SALEO не відповіли на запити Nikkei.

У звіті також висвітлюється, як LLC придбала диски-кодери у Attoptic, тайванського виробника точних інструментів, які використовуються в панорамних прицілах танків. Незважаючи на те, що спроби здійснити платіж були заблоковані санкціями США, LLC зрештою обійшла санкції, направивши платіж через фінансову установу в Грузії.

Адміністрація міжнародної торгівлі Тайваню заявила, що їхні експортні обмеження відповідають обмеженням країн Великої сімки, а диски-кодери та LLC Laboratory of Additive Technologies наразі не входять до списку обмеженого експорту. Однак вони готові заборонити експорт для ТОВ, якщо воно буде додано до списку регулювання міжнародними союзниками.

Як повідомляє Nikkei, влада США та Великої Британії знають про роль Shenzhen 5G в обході санкцій і незабаром можуть накласти обмеження на компанію. Однак проблемою залишається закриття всіх маршрутів постачання заборонених високотехнологічних товарів, оскільки Росія, ймовірно, створить інші компанії в третіх країнах.

У січні детальне розслідування, проведене The Insider і тайванським виданням The Reporter, показало , що Тайвань став основним джерелом прецизійних металообробних верстатів для Росії після її вторгнення в Україну. Інше інсайдерське розслідування показало, що Туреччина була відомим посередником в імпорті західного вимірювального обладнання в Росію.

Наприклад, дані турецького транзитного пункту показують, що станом на вересень тайванські металообробні верстати становили найбільшу частку імпорту верстатів, які переміщуються до Росії турецьким маршрутом. Загалом загальна вартість експорту машинобудування з Тайваню до Туреччини зросла на 45% у період з січня по жовтень 2023 року порівняно з 2022 роком, що зробило Туреччину найбільшим офіційним ринком призначення, повідомляє Insider.

За даними Міністерства економіки Тайваню, починаючи з 8 березня, Тайвань розширить свої експортні обмеження у відповідь на триваючу війну Росії в Україні. Країна планує додати 77 позицій до списку заборонених до експорту в Росію та Білорусь верстатів відповідно до міжнародних санкцій.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: