Франція планує суттєво збільшити кількість танків Leclerc в Румунії

Підпишись на нас:

У відповідь на ескалацію напруженості після початку повномасштабної війни в Україні Франція, згідно з рішеннями, прийнятими в рамках НАТО, взяла на себе командування багатонаціональним батальйоном, дислокованим у Чинку, Румунія, у рамках місії «Орел», розпочатої 28 лютого 2022. У цьому контексті Франція розглядає можливість значного розгортання танків Leclerc у складі батальйону.

Подробиці

Як провідна країна, Франція надала найбільший контингент, приблизно 700 солдатів, оснащених найсучаснішими можливостями, включаючи:

  • артилерійські системи Caesar;
  • реактивні системи залпового вогню;
  • бойові машини піхоти (VBCI);
  • 120-мм міномети;
  • інженерні броньовані машини (VAB);
  • ескадрилью танків Leclerc, додатково посилених системами ППО Mamba, що експлуатується Повітряно-космічними силами.

У разі подальшого регіонального загострення Франція готується значно посилити можливості багатонаціонального батальйону. Навчання, заплановані на весну 2025 року, мають на меті збільшити чисельність батальйону до рівня бригади, передбачаючи тимчасове перекидання 3000 солдатів НАТО та розміщення додаткового обладнання, зокрема 37 додаткових танків Leclerc, доповнюючи 13 уже наявних. У листопаді 2022 року ескадрилья танків Leclerc була відправлена ​​до Румунії в рамках посилення можливостей місії EAGLE.

Заступник командувача Південно-Східною багатонаціональною дивізією НАТО та старший військовий представник Франції в Румунії підкреслив, що навчання покликані перевірити швидке розгортання повної бригади до кордонів Європи. Ця спроба є найзначнішим розгортанням танків Leclerc за межами Франції з часів навчань в Україні в 2002 році.

Франція також працює над модернізацією своїх решти 200 танків Leclerc до стандарту XLR, що спрямоване на підвищення їх доступності, яке, як очікується, досягне 62% цього року порівняно з 33% минулого року.

Адаптація румунського законодавства, яке зараз обмежує навчання збройних сил на «відкритій місцевості», може сприяти цим маневрам. Джерела в НАТО висловили занепокоєння з цього приводу, підтвердив начальник штабу оборони Румунії.

Основний бойовий танк Leclerc, вироблений французькою компанією Nexter Systems (раніше GIAT), запущений в виробництво в 1991 році та офіційно надійшов на озброєння французької армії в 1992 році. Розроблений для сучасної броньованої наземної війни, Leclerc відомий своєю вогневою міццю, захистом і мобільністю . Він оснащений 120-мм гладкоствольною гарматою, здатною стріляти різноманітними боєприпасами, автозаряджанням для збільшення темпу стрільби, передовою композитною бронею та системою ядерного, біологічного та хімічного захисту (NBC). Маючи максимальну швидкість понад 70 км/год, він оснащений дизельним двигуном V8X-1500 потужністю 1500 к.с., що робить його одним із найшвидших основних бойових танків у світі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: