Україна отримає велику кількість артилерійських снарядів завдяки чеському плану

Підпишись на нас:

Норвегія оголосила про свій намір взяти участь у багатосторонній ініціативі на чолі з Чеською Республікою, спрямованій на збільшення поставок боєприпасів в Україну. Зобов’язання підтвердив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Йонас Гар Стоер.

Подробиці

Прем’єр-міністр Йонас Гар Стоєр наголосив на важливості ініціативи, підкресливши постійне зобов’язання Норвегії підтримувати Україну.

«Україна терміново потребує великої кількості артилерійських боєприпасів, щоб протистояти агресивній війні Росії. Сьогодні ми прийняли рішення виділити до 1,6 млрд норвезьких крон ($153 млн) на ініціативу під егідою Чеської Республіки, щоб якнайшвидше надати Україні це можливо з такими необхідними артилерійськими боєприпасами”, – заявив він.

Чеський план це скоординована європейська спроба військової підтримки України артилерійськими боєприпасами у відповідь на її терміновий запит про допомогу через російське вторгнення. На чолі з Чеською Республікою він встановлює механізм фінансування для країн, щоб сприяти закупівлі необхідних боєприпасів для України, зокрема 155-мм снарядів, сумісних із системами українських збройних сил. Ця ініціатива спрямована на посилення обороноздатності України проти російських військ, демонструючи європейську солідарність і критичну роль іноземної допомоги у військових зусиллях України.

Ініціатива передбачає співпрацю країн-учасниць у виявленні та придбанні потенційних запасів боєприпасів або джерел швидкого виробництва, забезпечуючи стабільну лінію постачання в Україну. Ці колективні зусилля є частиною ширшої стратегії покращення захисту України від російської агресії.

Країни-учасниці цієї ініціативи, поряд з Норвегією, включають: Литву, Бельгію, Нідерланди, Данію, Канаду, Швецію та Францію. Ця різноманітна група держав демонструє широку міжнародну прихильність до допомоги Україні в її обороноздатності.

Президент Чехії Петр Павел заявив, що Прага ідентифікувала за кордоном 800 000 артилерійських снарядів, у тому числі 500 000 снарядів калібру 155 мм і 300 000 снарядів калібру 122 мм, які можуть бути відправлені в Україну протягом декількох тижнів, якщо союзники забезпечать фінансування.

Це досягнення підкреслює ефективність спільних зусиль у швидкому реагуванні на критичні виклики безпеці. Оскільки Україна продовжує протистояти реаліям агресії, наявність цих артилерійських снарядів є відчутним кроком до посилення обороноздатності та стійкості проти зовнішніх загроз.

Норвегія зобов’язується внести приблизно 10% від загальних витрат на цю ініціативу, з орієнтовними витратами в розмірі до 1,6 мільярда доларів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: