Греція поставить Україні зенітно-ракетні комплекси С-300 і Тор-М1: але є одна умова

Підпишись на нас:

Греція переглядає питання про поставку в Україну своїх російських зенітно-ракетних систем С-300 і Тор-М1 після ракетного удару Росії, який стався поблизу її прем’єр-міністра під час візиту в Україну. Ця переоцінка знаменує собою поворотний момент після того, як російська ракета вибухнула лише за 500 метрів від конвою, в якому перебували прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс і президент України Володимир Зеленський в Одесі.

Подробиці

Після цієї атаки грецькі ЗМІ повідомили, що Греція може поставити Україні свою систему С-300 ПМУ-1, якщо в обмін отримає більш досконалу американську систему MIM-104 Patriot.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Греція постачала Києву БМП і стрілецьку зброю.

Фредеріко Борсарі, експерт з питань оборони Центру аналізу європейської політики (CEPA), підкреслив важливість потенційної передачі грецьких С-300 Україні, особливо після нещодавнього знищення щонайменше однієї пускової установки M903 для системи захисту Patriot, російською балістичною ракетою «Іскандер-М». США, Німеччина та Нідерланди надали Україні ракети Patriot, які успішно збили російські гіперзвукові ракети “Кінжал” і кілька російських військових літаків. Однак повідомляється, що Україна втратила щонайменше одну пускову установку Patriot.

Греція також розглядає можливість передачі Україні своїх систем ППО “Тор-М1” і “Оса-АКМ”. У той час як системи С-300 і «Тор-М1» представляють великий інтерес для України, як неодноразово заявляв президент Зеленський, система «Оса» вважається вже застарілою. Греція готова обміняти свої системи С-300 ПМУ1 на американські системи ППО PATRIOT і ні на що інше. Згідно з Military Balance 2023, Греція має 21 систему ППО Тор-М1.

С-300 ПМУ-1 виділяється своїм удосконаленим радіолокаційним модулем, який забезпечує кращі можливості виявлення, відстеження та ураження завдяки радару керування вогнем 30N6E, радару раннього попередження низького рівня 76N6E та, опційно, радару спостереження 64N6E батальйонного рівня. Він також може запускати ракети 48Н6Е на додаток до стандартних ракет серії 5В55, таким чином пропонуючи суттєве підвищення можливостей протиповітряної оборони України в умовах війни, що триває.

ЗРК С-300 ПМУ1 може одночасно вражати 72 ракетами до 36 повітряних цілей. Обмін інформацією між бойовими засобами групи здійснюється по зашифрованих лініях зв’язку в радіо- або проводовому режимі роботи. Засоби управління та зенітно-ракетні комплекси можуть бути розділені на відстані до 35 км при використанні ретрансляторів і до 100 км при використанні проводового зв’язку і радіорелейних станцій. С-300 ПМУ1 може використовувати пускові установки 5П85ТЕ і 5П85СЕ.

ТОР-М19A331-1, кодове позначення НАТО SA-15 Gauntlet — це мобільний інтегрований зенітно-ракетний комплекс, розроблений і виготовлений російським оборонним комплексом. ТОР-М1 призначений для ефективного захисту військ, цивільних і промислових об’єктів від сучасних і перспективних засобів повітряного нападу, в першу чергу високоточної зброї, а також від літаків, вертольотів, крилатих ракет, керованих авіаційних бомб і дистанційно пілотованих апаратів. Основним компонентом системи є бойова машина на гусеничному шасі підвищеної прохідності середньої вагової категорії. Бойова машина ТОР-М1 може виявляти повітряні цілі на ходу та запускати ракети ППО по двох найбільш небезпечних цілях з короткої зупинки. ТОР-М1 може транспортуватися будь-яким видом транспорту, в тому числі літаком. ТОР-М1 здатний працювати в умовах інтенсивних повітряних перешкод. Бойова машина ТОР-М1 може працювати автономно, ведучи вогонь зі стаціонарних позицій або в русі. Час налаштування становить 3 хвилини, а типовий час реакції від виявлення цілі до запуску ракети становить 5-8 секунд. Час реакції може коливатися від 3,4 секунди для нерухомих позицій до 10 секунд під час руху. Кожна вогнева одиниця може вражати та запускати ракети по двох окремих цілях.

2 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: