Україна закликає збільшити кількість систем протиповітряної оборони, оскільки російські ракетні обстріли посилюються

Підпишись на нас:

У зв’язку з нещодавніми повітряними атаками російських військ балістичними та крилатими ракетами Президент України Володимир Зеленський через свій обліковий запис X запросив більше систем ППО та артилерійських боєприпасів. Зараз наша країна ризикує залишитися без боєприпасів класу «земля-повітря», а також знаходиться в активному пошуку артилерійських снарядів калібру 152 та 155 мм.

Подробиці

Згідно з конфіденційними джерелами, на які посилається Washington Post, нещодавно українські війська збили чотири з п’яти ракет, націлених на велике місто. Якщо до кінця березня не вжити заходів, це співвідношення знизиться до однієї з п’яти ракет.

«Українські політики повідомили європейським і американським офіційним особам, що боєприпаси для деяких їхніх систем протиракетної оборони можуть бути майже вичерпані до кінця березня 2024 року», — повідомляє Washington Post.

Ця ситуація змусила президента України Володимира Зеленського 2 березня звернутись до західних партнерів Києва.

«Нам потрібна більша протиповітряна оборона від наших партнерів. Ми повинні зміцнити український повітряний щит, щоб краще захистити наших людей від російського тероризму. Більше систем протиповітряної оборони і більше ракет для цих систем рятують життя», – сказав президент України Володимир Зеленський.

Однак наразі Сполучені Штати не можуть постачати ракети-перехоплювачі, які використовуються для систем протиповітряної оборони, які вони надали Україні, через відсутність згоди в Конгресі щодо надання Києву військової допомоги на суму 60 мільярдів доларів. Подібна ситуація і в Європі, але причини більше пов’язані з потужностями промислового виробництва.

Радник президента Зеленського, якого цитує Washington Post, висловив стурбованість тим, що Росія може досягти «значних територіальних здобутків», якщо українські сили не отримають необхідної підтримки.

Директор ЦРУ Вільям Дж. Бернс повторив цю думку під час слухань у Конгресі минулого тижня.

“Без американської допомоги українські територіальні втрати можуть бути значними. Час важливий”, – попередив він.

Як повідомили українські командири німецькому тижневику Der Spiegel, підрозділи на передовій зараз змушені справлятися з нестачею боєприпасів і спорядження, а в деяких випадках їх вистачає лише для утримання нинішніх позицій. Це може послабити їхній захист у певних районах і російські війська можуть отримати перевагу по різним напрямкам.

У звіті про ситуацію, опублікованому 13 березня, Інститут вивчення війни (ISW) оцінив, що російські сили тепер мають ініціативу «по всьому театру військових дій» і зможуть «визначати час, місце та масштаб свого наступу».

«Заяви українського головнокомандувача генерала Олександра Сирського свідчать про те, що посилення наступальних операцій Росії в районі, де українські сили не були пріоритетними для поповнення боєприпасів, може призвести до російського прориву», – підсумовує ІСВ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: