Новий російський 120-мм самохідний міномет 2С42 «Лотос» може використовуватись в війні проти України

Підпишись на нас:

Відео, опубліковане в Telegram, оприлюднило кадри з останньою російською артилерійською новинкою, 2С42 «Лотос», 120-мм самохідною мінометною системою на основі БМД-4М. Тепер ця система оснащена броньованим каркасом. Цей розвиток подій викликає припущення щодо можливого розміщення Росією нової артилерійської системи в Україні.

Подробиці

2С42 «Лотос» розроблений, як самохідна 120-мм мінометна система спеціально для ВДВ Росії. Він створений на шасі БМД-4М і має стати наступником самохідного міномета 2С9 «Нона». Проектування завершилося в жовтні 2018 року, згодом з’явився перший прототип, а публічний дебют автомобіля відбувся в серпні 2019 року на оборонній виставці під Москвою. Генеральний директор «ЦНІІТочмаш» Дмитро Семізоров в інтерв’ю РІА Новини в серпні 2023 року підтвердив, що «Лотоси» пройшли попередні випробування з жовтня 2020 року по березень 2022 року.

На дорозі була помічена нова 120-мм самохідна мінометно-гусенична бронемашина російського виробництва 2С42 «Лотос» з броньованим каркасом, що може свідчити про майбутнє розміщення в Україні
На дорозі була помічена нова 120-мм самохідна мінометно-гусенична бронемашина російського виробництва 2С42 «Лотос» з броньованим каркасом, що може свідчити про майбутнє розміщення в Україні

У серпні 2023 року редакція Army Recognition повідомила, що 2С42 розпочав пробні випробування, які завершились у серпні 2022 року. «Лотос» пройшов суворі випробування на суші та воді та був скинутий з повітря з різних висот і під різними кутами. Після цих випробувань розробники усунули виявлені проблеми, зокрема з бортовою електронікою, системою заряджання корпусу та шасі. Примітно, що на зміни вплинула інформація, отримана під час війни, що триває в Україні.

Оснащений 120-мм мінометом казенної частини, «Лотос» може функціонувати як міномет, так і як гаубиця, здатна вести вогонь прямою та непрямою наводкою. Він може похвалитися автоматизованою системою заряджання ємністю до 40 снарядів, включаючи спеціально розроблені нарізні снаряди та 120-мм мінометні міни, що підвищує його летальність. Максимальна дальність стрільби машини досягає 13 км.

«Лотос» має не тільки грізну вогневу міць, але й мобільність і захист. Порівняно з БМД-4М він має подовжений корпус для збільшення місткості та захисту. Для самооборони він включає дистанційно керовану бойову станцію, озброєну 7,62-мм кулеметом і димовими гранатометами. Адаптація шасі покращила його швидкість і робочий діапазон, завдяки чому автомобіль розвиває швидкість до 70 км/год на дорогах і 40 км/год на пересіченій місцевості. Примітно, що «Лотос» зберігає можливості амфібії, приводячись у рух двома водометами, і може десантуватися з повітря військово-транспортним літаком Іл-76, що підкреслює його стратегічну мобільність для десантних операцій.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: