Німеччина збільшує поставки в Україну 35-мм зенітних боєприпасів для Gepard

Підпишись на нас:

Згідно зі свіжим повідомленням Bild, збільшилось постачання боєприпасів для Gepard в Україні. Спочатку дефіцит у Німеччині спонукав українських операторів до нормування їх використання. Після цих повідомлень Міністерство оборони Німеччини зобов’язалося збільшити поставки. Анонімний офіцер Збройних сил України підтвердив Bild, що доступність боєприпасів Gepard справді покращилася.

Подробиці

Уряд Німеччини, тісно співпрацюючи з Rheinmetall, подолав серйозні логістичні та технічні труднощі для постачання нових боєприпасів до самохідної зенітної установки Gepard. Зіткнувшись з гострою нестачею боєприпасів у Німеччині, посиленою виведенням систем Gepard з бойової служби приблизно п’ятнадцять років тому та відмовою інших країн ділитися своїми запасами з політичних чи конституційних причин. Німеччина вжила рішучих заходів для збільшення своїх внутрішніх виробничих потужностей.

У лютому 2023 року міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус на засіданні контактної групи з питань оборони України оголосив про створення потужностей з виробництва боєприпасів для Gepard на Rheinmetall у Німеччині. Вже підписано контракт на швидку поставку 300 тисяч снарядів, призначених для цього зенітного танка.

У вересні 2023 року в Україну відправили першу партію нових боєприпасів для «Гепард», а саме 40 тис. снарядів із обіцяних 300 тис.

Rheinmetall традиційно виробляє значну частину боєприпасів для зброї середнього калібру в Швейцарії. Однак, перед обличчям швейцарської заборони на реекспорт і початкових труднощів з постачанням, включаючи затримки в доставці боєприпасів, вироблених у Норвегії, компанія інвестувала в нові виробничі потужності в Німеччині. Ця розробка вимагала поєднання зворотного проектування та адаптивної розробки для ефективного виробництва боєприпасів, сумісних з Gepard.

САУ Gepard оснащена двома гарматами Oerlikon GDF калібру 90 з початковою швидкістю снаряда 1440 м/с для снарядів FAPDS (Frangible Armor Piercing Discarding Hoof), що забезпечує ефективну дальність 5,5 км. Використовувані боєприпаси мають калібр 35×228 мм (STANAG 4516).

Автоматична гармата має дводіапазонну систему подачі боєприпасів двох різних типів; звичайне навантаження на знаряддя становить 320 зенітних снарядів, що подаються зсередини вежі і 20 бронебійних снарядів із компактного зовнішнього сховища. Бронебійні снаряди зазвичай випускаються по одному, при цьому гармати стріляють по черзі; вони також призначені для захисту від легкоброньованих наземних цілей.

Кожна гармата має скорострільність 550 постр./хв. Загальна скорострільність становить 1100 постр/хв, що в необмеженому режимі дозволяє безперервно вести вогонь протягом 35 секунд до того, як закінчаться боєприпаси (640 зенітних снарядів для обох гармат). Зазвичай застосовуються залпи проти повітряних цілей, 24 снаряди на гармату загалом 48 в обмеженому режимі та 48 снарядів на гармату загалом 96 у звичайному режимі. Українська ППО виявила, що перезаряджання знарядь займає півтори години, що обмежує їх ефективність. Гармати можна піднімати на вертикальний кут майже 90 градусів.

У 2022 році український аташе з питань оборони в Сполучених Штатах підкреслив надзвичайну ефективність Gepard проти безпілотників Shahed-136 іранського виробництва. Повідомляється, що один Gepard знищив більше десяти безпілотників Shahed-136, а також дві крилаті ракети. Такі характеристики роблять Gepard більш ефективним та економічно життєздатним, ніж більш складні та дорогі системи протиповітряної оборони, такі як ракети NASAMS або IRIS-T, створюючи при цьому менше політичних проблем через їх обмежений радіус дії. Варто зазначити, що, як правило, гарматним системам надають перевагу перед ракетами, коли це можливо, через набагато нижчу вартість бою та більшу доступність боєприпасів порівняно з ракетними системами «земля-повітря» та ПЗРК. Повідомляється, що Україна зазнала першої втрати Gepard у квітні 2023 року, яку росіяни пошкодили плануючим боєприпасом Lancet, хоча повне відео показує, що Gepard відносно цілий після удару. Оператор Gepard у відставці з 10-ї бронетанкової дивізії Німеччини, покладаючись на джерело в Україні, підтвердив, що Gepard все ще справний після того, як був уражений.

Україна розгорнула ЗРК «Гепард» для захисту від російського вторгнення у 2022 році. 26 квітня 2022 року уряд Німеччини дав дозвіл компанії Krauss-Maffei Wegmann на передачу Україні близько 50 відремонтованих Gepard, включно з тими, що раніше були продані в Бразилії та Катарі під час великих спортивних змагань.

Перші три Гепарди прибули в Україну 25 липня 2022 року, а до кінця вересня тридцять Гепардів у супроводі 6 тис. зенітних боєприпасів були доставлені Німеччиною. 2 грудня 2022 року Німеччина забрала ще сім одиниць Gepard, призначених для відправки на металобрухт, з наміром відремонтувати їх і відправити наступної весни, але станом на 11 липня 2023 року в Україну прибули лише чотири з них. У травні 2023 року Німеччина викупила назад продані Катару у 2020 році 15 Gepard за більш ніж удвічі вищою ціною.

Усі обіцяні Німеччиною 52 гепарди були поставлені в Україну до 22 грудня 2023 року. 17 січня 2024 року Німеччина зобов’язалася надати ще 15 гепардів разом із 259 680 одиниць боєприпасів. Отже, здається, що ця обіцянка в процесі виконання.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: