ЗСУ отримали литовські командно-штабні транспортери М577: особливості панцерників

Підпишись на нас:

Литва поставила в Україну командно-штабні машини M577. Країна також зобов’язується надати довгострокову допомогу пакетом у 200 мільйонів євро на 2024-2026 роки.

Подробиці

6 квітня Міноборони Литви повідомило , що надало військову допомогу Україні, відправивши невідому кількість командно-штабних машин М577, які вже прибули в країну. На фото, яке супроводжує протокол, видно три машини.

Командно-штабний транспортер M577, варіант бронетранспортера M113, призначений для використання як мобільний командний пункт або тактичний оперативний центр, як правило, на рівні батальйону, і використовувався він багато де – від війни у ​​В’єтнамі до вторгнення в Ірак у 2003 році. Також ці машини використовують, як броньовані санітарні панцерники та тактичні машини реагування. Вони вирізняються піднятим верхнім корпусом та допоміжною силовою установкою, встановленою на даху.

У литовському відомстві не уточнили, які саме варіанти гусеничних машин М577 передали Україні, назвавши М577 «бронетранспортерами».

У 2022 році Литва вже передавала Україні невідому кількість М577. Про це повідомляв «Мілітарний». Група OSINT Oryx, яка підтримує онлайн-трекер візуально підтверджених втрат цієї техніки, наразі не зафіксувала.

У 2016 році Литва придбала 168 німецьких бронетранспортерів M577 з військового арсеналу Німеччини за 1,6 млн євро. Відповідно до договору литовські військові отримали кілька партій броньованих командно-штабних машин M577 протягом наступних двох років. Разом з машинами Бундесвер також передав литовським партнерам запасні частини, інструменти для обслуговування.

У 2019 році німецьке підприємство FFG Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH виграло тендер, організований Агентством підтримки та закупівель НАТО (NSPA) на модернізацію 22 бронетранспортерів M577 ЗС Литви. Модернізована M577 може використовуватися для управління гаубицями PzH 2000.

У квітні 2023 року Португалія оголосила про відправку в Україну «п’яти броньованих аварійно-рятувальних та медичних машин », включаючи три M113 і два M577, причому останні, можливо, були відправлені у варіанті броньованої санітарної машини, як натякає звіт.

У заяві про поставку в Україну машин M577 Міноборони Литви також зазначило, що відправило в Україну нерозголошену кількість артилерійських снарядів калібру 155 мм на початку березня у відповідь на запит Києва. Крім того, Литва вирішила внести 35 мільйонів євро в багатосторонню ініціативу Чеської Республіки щодо придбання та передачі боєприпасів Україні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: