Автомеханік пояснив, як правильно діяти, якщо на авто з АКПП відмовили гальма

Підпишись на нас:

Іноді може здатися, що автомобілю, який вчасно обслуговується, не страшні раптові поломки. Але це далеко не так. Завжди потрібно бути готовим до можливих неприємностей як на новій моделі, так і на підготовленій машині з пробігом. Наприклад, автомеханік розповів, як правильно поводитися при відмові гальм на авто з АКПП.

Подробиці

Насамперед тут хотілося б зазначити, що гальмівна система в будь-якому сучасному автомобілі – це дуже надійний механізм із доволі простою конструкцією, де майже немає чому ламатися, якщо проводиться своєчасне обслуговування. Водночас іноді причиною виходу з ладу стають помилки фахівців сервісних центрів, які спливають несподівано, і чимало автомобілістів за таких обставин губляться. Особливо, якщо швидкість переміщення досить висока.

Якою б трансмісією в цьому разі не був обладнаний автомобіль, навіть якщо відмовили гальма, зупинити машину все одно можна, головне зібратися і не впадати в паніку. Навіть якщо потік щільний, завжди є можливість зміститися на узбіччя, увімкнути аварійну сигналізацію і вже тут вживати заходів. Отже, що потрібно зробити насамперед? Спробувати прокачати гальма, якщо всередину системи потрапило повітря внаслідок порушення герметичності.

У деяких випадках цього буде цілком достатньо, щоб повернути гальмам працездатність. Варто нагадати, що далі все одно доведеться негайно навідатися в сервісний центр, щоб розібратися з коренем проблеми. Якщо такі дії не допомогли, то доведеться діяти іншим способом. Трансмісія в цьому разі переводиться в ручний режим управління, а автомобіліст має повністю прибрати ногу з педалі газу. Про використання “ручника” краще в цій ситуації забути, щоб не спровокувати ДТП.

Далі в міру можливості доведеться знижувати швидкості на КПП, застосовуючи гальмування двигуном. Зрозуміло, на силовий агрегат даватиме зайве навантаження, але нічого критичного в цьому немає. Щойно вдасться знизити швидкість до 15 – 20 км/год, можна використовувати стоянкові гальма. На такій швидкості машину вже не повинно занести за умови хорошого зчеплення коліс з проїжджою частиною. Щойно відбудеться повна зупинка, КПП переводиться в режим P, виставляється аварійний знак і викликається евакуатор.

Важливо розуміти, що подальше пересування на автомобілі своїм ходом вже неприпустимо, навіть якщо до сервісу залишилися лічені кілометри шляху. Велика ймовірність, що з такою несправністю автолюбитель потрапить у дорожньо-транспортну пригоду або спровокує аварію без своєї участі. Останнє, на що хотілося б звернути увагу, – це екстрене уповільнення ТЗ. Незалежно від того, про авто з якою КПП йдеться, зробити це неможливо без заподіяння шкоди машині. Уповільнити ТЗ швидко можна тільки лише в тому разі, якщо буде створено сильну протидію. Наприклад, можна притиснутися до відбійника, знову ж таки, якщо швидкість руху не така висока. Інакше автомобіліст може просто не впоратися з керуванням.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: