Моторист розповів, чи можна глушити двигун, коли працює вентилятор охолодження

Підпишись на нас:

Настання тепла і збільшення трафіку на дорогах провокують посилення навантаження на систему охолодження двигуна в будь-якому автомобілі. При цьому в роботу частіше починає вмикатися штатний вентилятор, коли для охолодження ДВЗ вже недостатньо стандартної циркуляції ОР. Цей механізм у цій ситуації рятує мотор від перегріву, але чи можна глушити ДВЗ під час його роботи?

Подробиці

Будь-якому автомобілісту хоча б раз у своїй практиці доводилося спостерігати, як, заїжджаючи на парковку і зупиняючись, з-під капота чувся характерний звук роботи вентилятора. Хтось не надає цьому значення і просто вимикає запалювання, вирушаючи далі у своїх справах. Вентилятор же після зупинки ДВЗ все одно продовжує працювати деякий час до того моменту, поки температура ОР не прийде до нормального показника. У цьому разі хотілося б розібратися, чи критичне в цей момент зупинення мотора.

Для того, щоб розібратися з цим питанням, варто звернутися до думки фахівців. Всі експерти в один голос заявляють, що автомобілістам краще чекати того моменту, коли вентилятор припинить свою роботу, і тільки після цього зупиняти двигун. На практиці навіть у найспекотніший день для цього достатньо 3 – 5 хвилин, щоб можна було зі спокійною душею покинути машину і вирушити далі у власних справах без зайвих ризиків.

Вентилятор на будь-якому автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння вмикається в той момент, коли температура охолоджувальної рідини виростає вище граничного значення. Це відповідно тягне за собою ризик перегріву силового агрегату. Пристрій працює доти, доки температура рідини не впаде до позначки в 85 – 90 градусів, а отже, зможе продовжувати належним чином охолоджувати двигун. Якщо мотор за такої ситуації глушиться, то переривається циркуляція антифризу.

Таким чином, розігріта ОР залишається в двигуні і не встигає належним чином охолодитися до прийнятної температури. Сам же мотор у цей момент розігрітий до досить високого температурного режиму. Для того, щоб виключити можливі наслідки, слід дочекатися, поки всередину надійде вже охолоджений антифриз. Якщо цього не зробити, виникає ймовірність пошкодження блоку або ГБЦ. Шанс зіткнутися з такою проблемою не настільки високий, але він є.

Особливо це стосується старих автомобілів із солідним пробігом, де обслуговування системи охолодження, а також самого двигуна здійснюється в неналежному порядку. До речі, доволі часто через такі проблеми з’являються проблеми з прокладками, гумовими ущільненнями і сальниками, на що відповідно автомобілісти просто не звертають уваги, просто доливаючи в мотор необхідну кількість мастила в міру зниження його поточного рівня. На жаль, в кінцевому підсумку це виливається в дорогий ремонт і додаткові труднощі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: