Механік розкрив сенс антени “акулячий плавник” і чи потрібно її встановлювати на дах авто

Підпишись на нас:

На сучасних автомобілях уже не можна зустріти звичну багатьом антену. Замість неї на даху красується так званий “акулячий плавник”. Виникає закономірне запитання, а чому виробники масово стали переходити на прихований тип антени, замаскований під цей декоративний елемент? На нього відповів механік з 20-річним стажем.

Подробиці

Для початку хотілося б зазначити, що сам по собі виріб не можна вважати свого роду новинкою. Ідея про те, щоб впровадити у виробництво ТЗ таку деталь, з’явилася ще в 30-ті роки минулого століття. На той момент такий елемент екстер’єру не мав нічого спільного з сучасними виробами і розраховувався для використання в якості допоміжного аеродинамічного компонента. Передбачалося, що автомобіль із цим доповненням буде легше керуватися на великій швидкості.

Вперше такий винахід з’явився на моделях чеського виробництва. Щоправда, на цивільних машинах згодом він не прижився і перекочував в автомобільний спорт. Через багато десятиліть виробники знайшли в цьому пристрої не тільки практичну функцію, а й можливість приховати важливі для сучасного ТЗ функції. Так, нині “акулячий плавник” об’єднує в собі антену, модуль приймання GPS-сигналу, а також деякі інші пристрої залежно від марки і моделі.

Головний плюс від такого доповнення на автомобілі – це можливість мити машину на роботизованій мийці, де не потрібна участь фахівця або самого водія в процесі. Якщо обладнання, що використовується на такій мийці, може пошкодити стандартну антену, що стирчить із даху на 15 – 20 сантиметрів, то “акулячий плавник” значно менший за габаритами. Крім того, він не має деталей, що сильно виступають, і ніби зливається з кузовом, що перешкоджає можливості отримати пошкодження в процесі.

Окремо хотілося б відзначити, що наявність такого елемента на даху ТЗ, а не стандартної антени, надає машині більш презентабельного зовнішнього вигляду. Крім того, чимало автовиробників, керуючись напрацюваннями минулого, врахували і поліпшення аеродинамічних показників із застосуванням цього самого “акулячого плавника”. На жаль, подібне доповнення в сучасних реаліях ставлять далеко не на всі транспортні засоби з тієї простої причини, що це може зробити дорожчим і без того недешеве виробництво.

Однак автомобілістам не варто впадати у відчай завчасно, адже у вільному продажі є відповідні антени у формі “акулячого плавника” на будь-який ТЗ, представлений на ринку. З купівлею доповнення не виникне проблем, доведеться лише трохи повозитися з установкою. До слова, підібрати можна виріб, що підходить спеціально під конкретний ТЗ і колір кузова. Що стосується встановлення, то воно займає 15 – 20 хвилин, але має деякі нюанси. Тому процес буде краще довірити фахівцеві, тим більше що ця процедура не вимагає великих фінансових витрат від власника машини.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: